– Man kan bara beklaga och vara ödmjuk inför att det skett fel, säger Emma Spak, chef på hälso- och sjukvårdssektionen SKR. Foto: Martin von Krogh

SKR om granskningen: ”Man kan bara beklaga och vara ödmjuk”

Publicerad

IVO har granskat journaler kopplade till 847 patienter med misstänkt eller bekräftad covidinfektion på äldreboenden. Granskningen har gjorts utifrån anmälningar som kommit in, och av de granskade fallen hade ungefär en femtedel av patienterna inte fått en individuell bedömning av en läkare.

-Vi har en vilja att göra det bättre, svarar Emma Spak, chef hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

– Det är väldigt tung kritik och det är viktigt att understryka att regionerna uppfattar kritiken och har en vilja att göra det bättre, säger Emma Spak, chef hälso- och sjukvårdssektionen SKR. 

Nu måste regionerna vidta förbättringsåtgärder som ska redovisas senast den 15 januari nästa år.

– Det är självklart så att för varje individ som inte fått den vård de behöver, så kan man bara beklaga och vara ödmjuk inför att det skett fel och finns brister, säger Emma Spak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.