Vissa planerade operationer har fått prioriteras ner i större utsträckning under pandemin. Inom delar av ortopedin har väntetiderna ökat mest. Foto: TT arkiv

SKR: Vården har klarat pandemipressen

Uppdaterad
Publicerad

Vården har säkerställts under hela pandemin, enligt vårdgivarna. En stor del av alla planerade operationer och behandlingar har kunnat genomföras. Men väntetiderna har också ökat inom vissa områden.

SKR presenterade på tisdagen en rapport om hur hälso- och sjukvården klarat sitt uppdrag under pandemin.

– Vården har visat en enorm förmåga att anpassa sig och kunna prioritera, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, vid en pressträff.

Enligt rapporten har både den akuta och planerade vården i stor utsträckning kunnat upprätthållas under 2020, trots pandemin.

 – Inom primärvården gjorde man en omställning och började jobba så att man kunde tillhandahålla vård även under pandemin, säger Spak.

Ökade väntetider

Antalet akuta operationer har legat på samma nivå som tidigare år, omkring 3 000 per vecka. 84 procent av alla planerade operationer och behandlingar har kunnat genomföras.

Men väntetiderna har också ökat inom vissa områden. Värst är det inom delar av ortopedin. Det kan ha lett till att åkommor förvärrats.

– Det finns självklart mycket att göra när pandemin är över, och det kommer att ta tid att ta igen vården, konstaterar Emma Spak.

För att minska väntetiderna krävs bland annat kunskap om varje patient, aktivt lokalt arbete och nya arbetssätt inom vården.

Oupptäckt cancer

Antalet upptäckta cancerfall har också minskat, vilket sannolikt beror på att färre sökt vård.

– Det här betyder enligt preliminära data att 4 500 personer som har en cancer ännu inte fått sin diagnos, och det ser vården allvarligt på, säger Emma Spak.

Den cancervård som genomförts har dock kunnat ske med hög kvalitet och lika snabbt som tidigare, enligt SKR.

– Vi har visat att de som sökt vård för misstänkt cancer fått utredning och behandling, trots pandemin, säger Spak.

Färre döda i stroke

Man har också sett att antalet som sökt vård och fått diagnosen stroke eller hjärtinfarkt under pandemin minskade, vilket inneburit en oro för att detta lett till dödsfall.

– Vi ser nu att dödsfallen av stroke och hjärtinfarkt fortsätter att minska, säger Emma Spak.

Att färre drabbas och dör av stroke och hjärtinfarkt är ingen ny trend, utan en utveckling som pågått länge till följd av mer hälsosam livsstil och effektiva förebyggande åtgärder inom vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.