Slenderman – en av de populäraste skräckfigurerna på nätet. Foto: Youtube

Skräckfigurer frodas på nätet

Uppdaterad
Publicerad

I dag florerar olika skräckhistorier på nätet i olika forum och flera skräckfigurer har tillkommit just på nätet. Journalisten och författaren Jack Werner har skrivit om det här fenomenet i boken ”Creepypasta”.

”Creepypasta” kommer ur ”copypaste”, att klippa och klistra på nätet, Runt 2006 utvecklades ett substantivet ”copypasta” (uttalas som svenskans ”pasta”), det vill säga de texter och bilder som klippts och klistrats, skapats och sprids på nätet.

– Och när de är menade att skrämma, då är det ”Creepypasta”. Det är samnlingsbegreppet för spökhistorier och vandringssägner på nätet, förklarar Jack Werner i SVT:s Gomorron.

Antyda skräcken

En av de mest kända figurerna på nätet är ”Slenderman”, en lång svart figur med onaturligt elastiska armar och leder som har sitt ursprung 2009 i en tråd på ett forum som heter ”Something Awful”.

– Det var en tråd där folk skulle försöka photoshoppa fram den läskigaste tänkbara bilden. Bara efter några inlägg kom en bild på en lång, svarta gestalt. Sedan har konceptet vidareutvecklats och filmatiserats med en teknik som går ut på att göra det så billigt som möjligt, så man kan bara antyda skräcken, berättar Jack Werner och jämför med filmen ”Blair Witch Project” från 1999.

Tekniken ur spel

Det flimrar och sprakar när Slenderman dyker upp. Lågbudgetprojektet visar sig bland annat genom att Slenderman förstör vår teknik, den teknik som vi är så beroende av, säger Jack Werner.

– Han sätter tekniken ur spel och vad händer med oss då?

Det finns också andra spökfugurer på nätet. En är ”Herobrine” som dyker upp i spelet Minecraft, som skapats av Markus Noch Persson. Enligt sägnen är det hans bror.

– Grejen är att det inte är någon som har skapat Herobrine utan det är en vålnad som hemsöker spelet, säger Jack Werner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.