Stefan G Larssons pappa drabbades av en stroke, något som bidrog till att han blev pålurad tre stycken mobilabonnemang som han inte behövde. När han gick tillbaka för att ångra sig, kom han hem med ett fjärde. Foto: SVT

Skulle säga upp abonnemang – kom hem med ett fjärde

Uppdaterad
Publicerad

Stefan G Larssons pappa Anders drabbades av en stroke, vilket bidrog till att han blev pålurad tre stycken mobilabonnemang som han inte behövde. När han gick tillbaka för att ångra köpet – kom han istället hem med ett fjärde abonnemang.

I december 2014 drabbades Anders av en stroke. Trots att han nu återhämtat sig kan hans omdöme påverkas i stressiga situationer, eller när det blir för mycket information samtidigt.

Anders vill inte vara med i inslag eller text, därför berättar hans son Stefan G Larsson om vad som hänt.

Lurades att teckna tre abonnemang

En dag när Anders skulle handla mat på en stormarknad blev han uppfångad av en säljare från återförsäljaren Mobilarena, som stod vid en tillfällig säljplats. Säljaren fick honom att skriva på för tre stycken olika abonnemang för mobiloperatören Tre – abonnemang Anders absolut inte var i behov av, då han skaffat ett nytt mobilabonnemang bara två veckor tidigare.

– Pappa upplevde säljarna som väldigt aggressiva i sin säljteknik. Det handlade hela tiden om att få pappa att skriva på, och gå hem för att öppna produkterna, säger Stefan G Larsson.

Enligt Stefan G Larsson var det inga produkter som hans pappa behövde:

– Nej, jag hade precis hjälpt honom två veckor tidigare att skaffa en ny mobiltelefon och ett nytt abonnemang. Han var absolut inte i behov av något nytt.

Stefan G Larsson har fungerat som ombud och fört Anders talan i konflikten med Tre och Mobilarena.

– Han har svårt att hänga med och hålla fokus i sådana här situationer. Det är klart att pappa var ett tacksamt offer i det här fallet.

Skulle kosta 2.000 i månaden

Det var först när Anders kom hem och gick igenom köpet i lugn och ro som han förstod vad han tecknat för abonnemang – och att det skulle handla om en månadskostnad på nästan 2.000 kronor.

En summa som hade blivit omöjlig för Anders, som är pensionär, att betala varje månad.

Dagen efter köpet gick Anders tillbaka till Mobilarena för att ångra sig – men det slutade med att han kom därifrån med ett fjärde abonnemang och ytterligare en mobiltelefon.

Anders lyckade senare avsluta tre av fyra abonnemang på egen hand men det fjärde vägrade Mobilarena häva. Det var först när Stefan G Larsson blev inkopplad och fungerade som ombud som situationen tillslut löste sig – och nu är alla abonnemang hos Tre hävda

Men Stefan G Larsson är fortfarande kritisk till säljtekniken som Anders utsattes för.

– Det är inte ett ärligt och seriöst sätt att sälja på. Den här typen av aktörer förstör för alla och borde inte få finnas på den svenska mobiltelefonmarknaden överhuvudtaget, säger han.

SVT Nyheter har sökt Mobilarena som inte vill kommentera händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.