Uppdraget att skapa en webbtjänst för asylsökande kom från dåvarande arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S). Efter SVT:s första avslöjanden kallade hontill sig Arbetsförmedlingens generaldirektör för en förklaring. Foto: TT/skärmdump

Skulle hjälpa asylsökande hitta jobb – stoppades efter SVT:s avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 miljoner gick åt, och 100 personer anställdes för att motivera asylsökande att skriva in sig. Satsningen, som skulle ge stora vinster åt samhället, ledde i stället till stora problem för de ansvariga. Men snart ska Arbetsförmedlingen i alla fall kunna ta reda på hur många som använder Jobskills – igen.

Idén kom från regeringen.

2015 gav dåvarande arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) Arbetsförmedlingen i uppdrag att skapa ett webbverktyg som skulle hjälpa asylsökande närmare jobb.

Kritiserade satsningen Jobskills

Myndigheten tog sig an uppdraget med entusiasm. Enligt interna dokument trodde man sig kunna spara hundratals miljoner åt samhället genom att asylsökande kom i arbete.

2018 fanns Jobskills på plats. 100 personer hade anställts för att motivera målgruppen att skriva in sig. 30 000 nyanlända hade gjort det, varav 14 000 asylsökande. Nu öppnades också tjänsten för arbetsgivarna.

Men SVT:s granskning visade att juridiska frågor hade lämnats obesvarade under utvecklingen. Interna varningar hade ignorerats och Jobskills skulle kunna utnyttjas för flyktingspionage.

Avslöjandet ledde till att myndighetens rättschef omedelbart stängde Jobskills för att kunna säkerställa att användningen följde lagen.

Från värvning – till varning

När tjänsten öppnade igen så var det med en rad begränsningar. Asylsökande möts i dag av en varningstext där man avråds från att registrera sig ”om det finns risk för att du eller nära anhöriga förföljs eller utsätts för repressalier i Sverige eller hemlandet”.

Arbetsförmedlingen begränsade också sin egen tillgång, så arbetsförmedlare inte längre fick söka i tjänsten.

Allt uttag av statistik stoppades också, så från januari 2019 vet ingen hur många som använder Jobskills.

Får ta ut statistik

På den punkten kan det dock bli ändring nu.

Efter ytterligare en utredning – också den startad till följd av SVT:s granskning – har rättsavdelningen kommit fram till att man trots allt kan ta ut siffror över användningen.

”Vi planerar att ta ut statistik från Jobskills med start under hösten. Omfattning och mätpunkter är dock inte klara i nuläget” skriver Daniel Warelius, avdelningschef för Digitala tjänster på Arbetsförmedlingen.

Även SD vill skrota Jobskills

Moderaterna och Liberalerna har tidigare krävt att Jobskills ska läggas ned. Nu ansluter ett tredje parti till kravet.

”SD är alltid kritiska till arbetsmarknadspolitiska satsningar som särbehandlar baserat på etnicitet. Jobskills är inget undantag för den här typen av fiaskon” skriver Alexander Christiansson (SD) ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserade satsningen Jobskills

Mer i ämnet