Skyddat boende/Arkivbild Foto: SVT

Skyddat boende en livräddare

Publicerad

Det är först nu som 64-åring hon känner sig trygg. Hon bor på skyddat boende och får hjälp med att bearbeta sitt liv som kantats av våld, missbruk och trakasserier.

Dessutom hoppas hon kunna bli av med sitt missbruk av lugnande tabletter. Lyckligtvis har hennes kommun ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor som missbrukar. Hälften av landets kommuner har det inte.

Hon var bara 14 år när hon lämnade sitt barndomshem. Mamman drack och slog henne och syskonen. Men istället för ett liv utan våld och missbruk blev det ur askan i elden. För när hon var 16 år träffade hon mannen som snart femtio år senare fortfarande förföljer och trakasserar henne. Vi uppger inte hennes namn på grund av detta.

– Han hade druckit och gav mig ett knytnävsslag i ansiktet, berättar hon.

Dubbel problematik

Hon missbrukar tabletter och bor nu på ett kommunalt boende för våldsutsatta kvinnor som är mitt i sitt missbruk. Bara hälften av landets kommuner kan själva erbjuda skyddat boende för den här utsatta gruppen enligt Socialstyrelsen.

– Det räddade ju mitt liv att komma hit.

Vill hjälpa andra

Hon får hjälp och stöd med att kunna bearbeta allt våld, missbruk och trakasserier som kantat hennes liv.

– Målet är att bli så fri som möjligt från tabletterna och sedan jobba med att hjälpa andra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer