Kim Hakkarainen på Försvarsmakten är kritisk till att skyddsobjekten avbildas och säger att fotoförbudet ska respekteras. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT

Skyddsobjekt avbildas på internet: ”Kan skada Sveriges säkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Militära anläggningar, kraftnätet och företag med hemlig verksamhet visas upp i populära karttjänster på internet, trots att det råder förbud att fotografera dem.

– Det kan skada Sveriges säkerhet, säger Kim Hakkarainen på Försvarsmakten.

Nu för tiden kan vem som helst besöka stora delar av världen virtuellt. Det hela görs möjligt genom en street view-funktion där användaren kan gå runt i olika stadsmiljöer och se sig omkring i 360 grader.  

Det insamlade materialet är omfattande och bilderna granskas ofta inte av internetaktörerna innan de publiceras.

Kan användas av andra stater

På så vis sprids avbildningar av svenska skyddsobjekt världen över i tjänster som Google Maps, Eniro och Hitta.se, visar SVT Nyheters kartläggning. 

– Jag vill inte överdramatisera att bilderna finns, men andra stater kan använda sig av de här internettjänsterna för att se hur det ser ut i anslutning till våra områden, byggnader och anläggningar, säger Kim Hakkarainen, informationssäkerhetsspecialist på Försvarsmakten. 

Är det ett problem? 

– Det kan vara det. Vi ser att det sker intrång i våra skyddsobjekt. Det kan underlättas av att man i förväg har kunnat rekognosera i de här områdena virtuellt.

Bolagen går fria

Privatpersoner som fotograferar skyddsobjekt får många gånger höga böter, det visar en handfull fall SVT Nyheter tittat på.

Men bolagen som sprider den här typen av bilder på internet drabbas inte av några juridiska påföljder. Det är nämligen bara själva fotograferingen som är straffbar enligt skyddslagen.

Skydd mot terrorism

Lagstiftningen finns till för att skydda viktiga samhällsfunktioner mot bland annat terroristbrott och spioneri.  

– Det vore olyckligt om bilderna visar provförsök, förberedelser till verksamhet eller var vi förvarar försvarsmateriel, säger Kim Hakkarainen.

Respektera lagen

Att själva fastigheten avbildas behöver inte vara ett problem. Det är verksamheten som är det känsliga, menar han. 

– Det är viktigt att inte glömma bort tidsaspekten i det här sammanhanget. Den bild som finns på Google talar inte om hur det ser ut på platsen nu, för femton minuter sedan eller förra veckan. 

– Men självklart ska de här bolagen respektera skyddsobjektsskyltarna och följa svensk lag, säger han.

Vår säkerhet och trygghet

Även SAAB, som har många anläggningar som omfattas av fotoförbud, poängterar allvaret i frågan.

– Det är jätteviktigt att konstatera att det finns verksamheter som, för vår säkerhet och trygghet, är viktiga att skydda. Både företag och privatpersoner måste tänka på det, säger Sebastian Carlsson som är kommunikationsdirektör på SAAB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.