Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialdemokraternas Heléne Fritzon och Kristdemokraternas Sara Skyttedal i SVT:s EU-valdebatt Foto: SVT

Skyttedal hårt ansatt i SVT:s slutdebatt

Uppdaterad
Publicerad

Heléne Fritzon (S) var en av flera som angrep Sara Skyttedal (KD) under SVT:s EU-valsdebatt.
– Du pratar om din sportbil, dina Gucciväskor och skålar i champagne när du tycker du vunnit en politisk seger, sa Socialdemokraternas toppkandidat.

Sara Skyttedal har flera gånger tvingats förklara var hon står i abortfrågor, efter veckans rapportering om partiets andre vice ordförande Lars Adakutssons abortröstande i EU-parlamentet.

Heléne Fritzon vände sig flera gånger till Skyttedal med krav på klargöranden, bland annat när sociala frågor debatterades.– Ni har sagt att ni är för lika villkor, jag påstår att du ljuger. Jag är inte imponerad av de frågor du driver i socialpolitiken. Du pratar om din sportbil, dina gucciväskor och skålar i champagne när du tycker du vunnit en politisk seger, men du kan inte berätta för dina väljare var du står när det kommer till aborträtten, sa Fritzon till Skyttedal.

– Jag har hela den här veckan förklarat var KD står när det gäller abortlagstiftningen. KD har stått bakom den i flera decennier, svarade Skyttedal.

Efter att ha blivit tillfrågad om hon kunde välja mellan Adaktusson och aborträtten tröttnade KD-kandidaten.

– Det här är inte värdigt, nu höjer vi nivån,

”Att dra in mitt privatliv är ovärdigt”

Även Soraya Post (Fi) angrep Skyttedal när den så kallade sociala pelaren diskuterades. Skyttedal menade att den riskerar att flytta makten över svensk socialpolitik från riksdagen till EU.

Post sa att Skyttedal ljuger och luras.

– Sara Skyttedal, vad är det du inte förstår? Det handlar inte om att exportera svensk socialpolitik, det handlar om att höja värdet inom EU:s medlemsstater som inte är tvingande.

Skyttedal sa återigen att debatten var ovärdig. Hon menade efter debatten att angreppen berodde på att andra partier är nervösa och desperata.

– Att dra in mitt privatliv, det tycker jag är ganska ovärdigt. Jag tror att väljarna vill ha besked om politiska sakfrågor.

Lundgren och Tobé till undsättning

Men det var inte alla emot Sara Skyttedal. Både Peter Lundgren (SD) och Tomas Tobé (M) försvarade henne under debatten.

Lundgren kallade Fritzons argumentation för ”hatretorik” och menade att den också är orsaken till att partiledaren Jimmie Åkesson attackerats med smällare två gånger på två dagar när han valtalat.

– S har under lång tid använt en förminskande retorik mot oss, sa Lundgren efter debatten.

Tomas Tobé berömde Sara Skyttedal för att ha tagit upp hotet från terrorister när kriminaliteten debatterades.

– Alla har varit väldigt tuffa mot Skyttedal den här debatten. Jag tycker hon lyfter något viktigt som vi borde tala om och det är terrorismen, sa Tobé.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet