Slaktavfall gödsel på ekogårdar

Uppdaterad
Publicerad

I resterna av nedmalda danska grisben växer de svenska ekologiska grödorna fram. Slaktavfall från det konventionella lantbruket blir till gödsel på svenska ekogårdar.

Det ekologiska jordbruket i Sverige har blivit alltmer beroende av näringsämnen som kommer från konventionell djuruppfödning, berättar Vetenskapsradions miljömagasin Klotet.

Ett exempel är gödselmedlet Biofer som till stor del består av nedmalda benrester från danska grisgårdar där det bedrivs en intensiv köttproduktion, långt ifrån det ekologiska jordbrukets riktlinjer om hur lantbruk bör bedrivas.

-De ekologiska gårdarna lever ju inget isolerat liv utan de tar hand om avfallsprodukterna från den konventionella slaktindustrin, säger forskaren Christel Cederberg till Vetenskapsradion.

”Inte optimalt”

Det är framför allt de ekologiska växtodlingsgårdarna som inte har djur och därmed saknar gödsel som köper in dessa produkter.

Innan benmjölet får användas som gödsel steriliseras det för att förhindra att sjukdomar sprids.

Lars Hällbom hos Krav medger att situationen inte är optimal. Det vore bättre, säger han, att ta näringsämnen från avlopp till odling, men dagens EU-lagstiftning sätter stopp för avföring och urin på ekoodlad mark.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.