Björklund släpper inte skolpolitiken utan strid

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson, ser dagens tal och utspelet om lärlingsprogram som en kamp för att inte tappa skolfrågan till Socialdemokraterna.

Opinionsmätningar visar att Socialdemokraterna får allt större stöd bland väljarna för sin skolpolitik. Men Folkpartiet kommer inte att ge sig utan strid. Det visade Jan Björklund tydligt när han på fredagen kom till Almedalen på Gotland. Folkpartiledaren lovade såväl ökad trygghet för elever i friskolor som en storsatsning på lärlingsutbildningar.

Angrep de rödgröna

I talet i kväll i Almedalen kretsade det mesta om utbildningspolitiken och jobben, men Jan Björklund angrep också de rödgröna partierna för de skattehöjningar han menar att de förbereder inför en eventuell valseger.

Han kritiserade också S-ledaren Stefan Löfven för dennes ovilja att hittills ge besked om vem eller vilka partier han vill bilda regering med vid ett rödgrönt maktövertagandet.

Lyfte eurosamarbetet

Trots att eurosamarbetet har ett mycket lågt stöd i Sverige just nu valde Jan Björklund ändå att lyfta den frågan. Han varnade för konsekvenserna på sikt om Sverige står utanför, både när det gäller förlorat inflytande och sämre möjligheter för utrikeshandel.

Men jobben och utbildningen dominerade. Just lärlingssystem är ett modebegrepp i den europeiska debatten om ungdomsarbetslöshet. Länder med väl utbyggda lärlingssystem som Tyskland, Österrike och Nederländerna framhålls ofta som föredömen. Den här debatten har tydligt slagit igenom under Almedalsveckan.

När statsminister Fredrik Reinfeldt var på plats i onsdag lovade han satsningar på yrkesintroduktionsplatser för ungdomar och när Jan Björklund anlände på fredagen presenterades nya satsningar på lärlingsjobb.

Löfte om lärlingar

Ungdomsarbetslösheten pekas ofta ut som det stora samhällsproblemet i Sverige. Länder med utbyggda lärlingssystem har som regel en lägre arbetslöshet bland unga och ses därför som goda exempel. Helt naturligt vänds alltså blickarna dit, vilket varit ett tema för flera seminarier i Almedalen den här veckan.

Trots att svenska politiker länge pratat om lärlingssystem har det inte blivit särskilt mycket verkstad. Men nu lovar alltså Jan Björklund ändring på detta.

År 2020 ska hälften av alla yrkeselever vara lärlingar. Företagen som tar emot dessa lärlingar ska få 80 procent av lönen betald av staten. Syftet är att lärlingsplatser ska underlätta för unga människor att få ett riktigt jobb.

Om denna satsning blir framgångsrik är för tidigt att säga. Sverige saknar en tradition av lärlingssystem och det har hittills visat sig vara svårt att locka företag att ställa upp med praktikplatser för unga människor.

Moderaterna positiva

Frågan är också om regeringen ställer sig bakom förslaget. Hittills är det ett folkpartiförslag, men Jan Björklund lovar att driva det i höstens budgetförhandlingar. De första reaktionerna från Moderaterna är också positiva. Partiet ser ett lärlingssystem som ett komplement till de yrkesintroduktionsplatser som regeringen planerar att lägga förslag om i höstens budget.

Folkpartiet har visserligen backat i opinionen sedan förra valet, men partiet har hittills lyckats undvika den krisstämpel som drabbat både Kristdemokraterna och Centerpartiet. Nu hoppas partiet kunna surfa på väljarnas intresse för skolfrågan och jobbfrågan.

När det gäller skolan har Folkpartiet sedan länge ett stort förtroende bland väljarna och fredagens förslag om lärlingssystem kan ses som ett uttryck för ambitionen att försöka fånga båda frågorna i ett och samma förslag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.