• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Arkivbild. Foto: Marcus Ericsson/TT

Slarv med kunders personliga information hos flera operatörer

Publicerad

Anställda som har övervakat kunders mobiltrafik och abonnenter som fått sina nummer utlagda på tjänster som Hitta.se och Eniro mot sin vilja. 2019 skedde fler än 200 incidenter hos svenska mobiloperatörer där privat information hamnat i fel händer. Det visar en granskning från Dagens Nyheter.

DN har gått igenom samtliga rapporter kring de 204 incidenter hos svenska operatörer som Post- och telestyrelsen, PTS, registrerat i fjol.

Det handlar om personlig information som läckt eller hamnat i fel händer, och jämfört med året innan är det enligt DN en fördubbling av incidenter.

Bland annat har anställda kommit över loggar med en kunds samtalshistorik och kunder har, mot sin vilja, fått nummer utlagda på sajter som Hitta.se och Eniro.

Inleder granskning

Och i kundtjänsten hos en av operatörerna fick en person reda på när en annan abonnent ringt ett visst nummer, vilket går helt i strid med reglerna.

PTS kommer nu att inleda en granskning av årets alla incidenter.

– Vi ska kontrollera att de vidtar de åtgärder de utlovar och att de inte kommer med samma löften om åtgärder om och om igen, utan att det blir bättre, säger Frida Ekengren vid PTS avdelning för säker kommunikation till Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.