Slavliknande kontrakt för arbetskraftsinvandrare

Uppdaterad
Publicerad

Löner som inte betalas ut och slavliknande förhållanden. Så beskriver restaurangfacket hur svenska företag missbrukar de nya reglerna för friare arbetskraftsinvandring.

Hotell- och restaurangfacket säger att de varje dag får samtal från arbetskraftsinvandrare som utnyttjas av oseriösa företag.

-Man får jobba många timmar. Det är inte ovanligt att man jobbar upp till 12-14 timmar om dan, att man får en lön som ligger långt under kollektivavtalsnivå, säger Per Persson, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.

Inga normala tillägg

-Man får inga som helst andra tillägg. Inga ob-tillägg, övertids-ersättningar, semesterersättningar existerar inte. Att ha nåt inflytande på jobbet finns inte. I det läget så jobbar man direkt under slavliknande former att man har inget att säga till om, fortsätter Per Persson.

Det var för två år sedan som regeringen i samarbete med Miljöpartiet öppnade upp för friare arbetskraftsinvandring från länder utanför EU.

Sedan dess har det kommit dataspecialister från Indien, bärplockare från Thailand och restaurangspersonal från Kina.

Bara i år har drygt 12.000 personer arbetskraftinvandrat till Sverige.

Kiki Bek

kiki.bek@svt.se

Fakta: Arbetskraftsinvandring

• Sedan den 15 december 2008 bestämmer arbetsgivarna själva om och vilka utländska arbetare de ska anställa. Tidigare avgjorde Arbetsförmedlingen om det fanns behov av att anställa människor från länder utanför EU.

• Det ska i princip räcka med ett erbjudande om anställning för att en icke-EU-medborgare ska beviljas arbets- och uppehållstillstånd i två år.

• Varar jobbet kan tillståndet förlängas och efter fyra år kan det bli permanent.

• Normalt ska tillstånd sökas från hemlandet, men det finns en möjlighet att få visum för att söka arbete i Sverige.

Migrationsverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.