Hittills har Naturvårdsverket betalat ut ersättning i 94 000 fall. Regeringen anslog 350 miljoner kronor för i år, den 18 oktober var pengarna i princip slut och myndigheten slutade behandla nya ansökningar. Foto: Anders Wiklund / Lise Åserud / TT

94 000 har fått elcykelbidrag – nu slutar Naturvårdsverket behandla ansökningarna

Uppdaterad
Publicerad

Intresset har varit stort för att ansöka om bidrag för elcykel. Nästan 100 000 personer har sökt ersättning för köp av elcykel, men sedan mitten av oktober är pengarna slut. De som nu ansöker ersättning kan bli utan – beroende på vilken regering det blir.

Sedan 1 februari i år har man kunnat ansöka om den så kallade elfordonspremien. Det innebär att man kan ansöka om att få tillbaka 25 procent av kostnaden, eller max 10 000 kronor, då man köper ett elfordon som elcykel, elmoped eller elmotorcykel.

Premien blev populär, hittills har Naturvårdsverket betalat ut ersättning i 94 000 fall. Regeringen anslog 350 miljoner kronor för i år, den 18 oktober var pengarna i princip slut och myndigheten slutade behandla nya ansökningar.

– Intresset har varit väldigt stort, nästan från dag ett kan man säga. Vi drog igång i början av februari, från vecka 20 och fram tills nu har vi legat stabilt på 2500-3000 ansökningar eller mer, säger Tomas Hallqvist, enhetschef för miljöbidrag på Naturvårdsverket.

Har ni hunnit med att beta av i den takt det har kommit in?

– Nej det kan man väl inte säga. Vi hade tänkt oss att det här skulle bli en digital historia där man ansöker via vår webb och snabbt får ett beslut och pengar på kontot. Sedan valde 20 procent att ansöka via papper och blankett, och det var vi inte riktigt bemannade för så där har vi legat efter.

”Får vänta och se”

Enligt Tomas Hallqvist återstår runt 3000 ansökningar som kommit in på papper innan deadline, så i slutändan kommer premien alltså att ha betalats ut i nästan 100 000 fall. Ansökningar som kommit in efter deadline behandlas däremot inte utan läggs på hög för att behandlas om det blir en förlängning på premien.

Regeringen anslog 350 miljoner kronor om året för åren 2018-2020, totalt drygt en miljard kronor, men framtiden är osäker. Såväl Alliansen som Sverigedemokraterna är skeptiska till elcykelpremien, med andra ord är det fullt möjligt att de som nu skickar in kvitton aldrig får någon ersättning.

Vad händer med ansökningar som kommer in nu?

– De hamnar i en databas ifall man sökt digitalt, i annat fall hamnar de i vårt postrum. Där ligger de och väntar tills vi får ett budgetbesked om 2019, så att vi vet om det kommer att finnas medel för att fortsätta med den här satsningen

Så om man skickat in sin ansökan efter den 18 oktober så vet man inte om man kommer att få sina pengar?

– Nej precis, då får man vänta och se vad den kommande budgeten säger, säger Tomas Hallqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.