Ja till medlarbudet

Uppdaterad
Publicerad
Det blir ingen Kommunalstrejk. Fackförbundet Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting är överens om ett nytt avtal som berör 335.000 svenskar.

Vid dagens presskonferens meddelade parterna att parterna har sagt ja till medlarbudet, uppger SVT:s reporter på plats Per Einarsson.

– Antalet oavlönade håltimmar kommer att begränsas, meddelar Annelie Nordström, ordförande i Svenska Kommunalarbetareförbundet.

Höjd lön

Dessutom får medlemmarna höjd lön på 1.700 kronor under tre år, i stället för de 1.740 man hade begärt. Annelie Nordström säger att hon är glad att arbetsgivaren ”Äntligen kommit till insikt om att jobben i välfärden måste göras attraktivare”.

– Jag är ovanligt nöjd. Vi har fått 1.700 kronor och har dessutom fått igenom ovanligt många av våra krav när det gäller förbättringar av anställningsvillkoren. 11 av 15 punkter. Det är inte vanligt att vi når så stora framgångar, säger Annelie Nordström, ordförande i Svenska Kommunalarbetareförbundet till SVT Nyheter direkt efter presskonferensen.

Man har även träffat en överenskommelse om visstidsanställda som det enligt Kommunal innebära att de lättare kommer få igenom högre lön och möjligheterna för arbetsgivaren att plocka in nya visstidsanställda ska begränsas.

”Viktigt steg för jämställdhet”

Dessutom ska ett partsgemensamt arbete påbörjas, i syfte att minska andelen visstidsanställda. Föräldradagarna utökas också från dagens 150 dagar till 180.

– Det är ett viktigt steg för jämställdheten, sade Annelie Nordström.

OB-ersättningen har även förbättrats för medlemmarna.

– Det är väldigt tungt att ständigt jobba nätter, kvällar och helger, så det är en väldigt viktig del i avtalet, sade Annelie Nordström.

Arbetsgivaren nöjd

Arbetsgivaren sade vid presskonferensen att man var nöjd med överenskommelsen och att den ligger inom den kostnadsram på 6,8 procent som den övriga arbetsmarknaden fått.

– Vi har ett behov av att vara attraktiva arbetsgivare. Därför är det här partsgemensamma arbetet väldigt viktigt för att visa på detta, sade Ingela Gardner Sundström.

Något av det som Kommunal inte fått i genom är kravet om arbetskläder.

– Man har velat ha en avtalsbestämmelse om arbetskravet. Men vi nedprioriterade det kravet under förhandlingen, sade Annelie Nordström till SVT Nyheter.

9.000 anställda i 100 kommuner och landsting var varslade att gå ut i strejk.

Läs mer om avtalet på SKL:s hemsida.

355.000 medlemmar

Visa
  • Kommunals konflikt med SKL har berört 355 000 medlemmar i kommuner och landsting och Pactaföretagen.
  • Kommunal strejkvarslade 8.971 anställda i 100 kommuner och landsting.
  • I övrigt har Kommunal förbjudit nyanställningar på hela avtalsområdet.
  • Konfliktvarslen skulle ha trätt i kraft måndag den 29 april om ingen lösning nåtts innan dess.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer