Drygt 60 kvinnor har undertecknat uppropet och berättat om obehagliga upplevelser i bland annat, privata relationer, föreningssammanhang och i färdtjänsten. Foto: TT/Arkiv

Kvinnor med funktionsnedsättning i nytt metoo-upprop

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor med funktionsnedsättning kräver att deras tillvaro ska bli tryggare, i det senaste uppropet i metoo-rörelsen – #slutvillkorat. Imorgon tisdag träffar de Åsa Regnér för att överlämna uppropet och förslag till förändringar.

Kvinnor med funktionsnedsättning går i dag ut med ett eget upprop i metoo-rörelsen. Att vara beroende av stöd från andra gör en extra utsatt för övergrepp, skriver kvinnorna i #slutvillkorat.

– Utsattheten delar vi med alla kvinnor, där är situationen inte annorlunda. Det är samma gamla våld, men med funktionsnedsättning är man extra utsatt när man har svårare att ta sig därifrån, säger initiativtagaren Denise Cresso-Nydén.

Kampanjen #MeToo

Obehagliga upplevelser i färdtjänsten

Drygt 60 kvinnor har undertecknat uppropet och berättat om obehagliga upplevelser i bland annat privata relationer, föreningssammanhang och i färdtjänsten.

– Det tas inte på allvar. Förarna stängs inte av, man slarvar från taxibolagens sida med belastningsregister. Nu får det vara bra med att vår hjälp blir villkorad.

Många av de över 500 kvinnorna i facebookgruppen berättar att de inte vågar anmäla övergrepp i färdtjänsten, eftersom de till exempel kan få samma förare vid nästa tillfälle. Man tycker det är jobbigt och man är rädd att bli identifierad – och då håller man istället tyst.

”Att vara ensam med en förare i en taxi där vad som helst kan hända. Där exempelvis en som kvinna med rörelsenedsättning inte kan slå undan händerna på föraren som tafsar. Där kvinnan med synnedsättning inte kan se förarens id-bricka eller veta om en blir avsläppt på rätt ställe,” skriver kvinnorna.

Träffar minister

På tisdag möter några av dem äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér för att lämna över berättelserna och uppropet, och presentera förslag på hur tillvaron ska bli tryggare för kvinnor med funktionsnedsättning. 

– Vi hoppas Åsa Regnér ska se att det finns en koppling mellan stöd och utsatthet. Ju mer man drar ner på samhällets insatser ju större blir beroendet av partner och anhöriga och den hjälpen kan man inte ställa krav på, säger Denise Cresso-Nydén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet