Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur friska ska barn vara för att få vistas på förskolan? Hör en del av samtalet mellan Eva Lindström, krönikör på tidningen Läraren och förskolelärare och Expressens ledarskribent Linda Jerneck. Foto: SVFredrik Sandberg/TT/SVT

Ledarskribenten: ”Släpp in snorungarna på förskolan igen”

Uppdaterad
Publicerad

Kravet på att förskolebarn ska stanna hemma två symptonfria dagar måste bort, anser Expressens ledarskribenten Linda Jerneck. Förskoledebattören Eva Lindström vill dock inte se en återgång till synen på sjukdom innan pandemin.

Toleransnivån för när man anses ha ett sjukt barn som inte kan vara på förskolan har sjunkit enligt Försäkringskassans analys.

Andra veckan i september, vecka 36, fick myndigheten in nära 136 000 ansökningar om vård av sjukt barn, vab. Det är flest antal ansökningar hittills i år. Rekordet slogs i mitten av mars förra året med nära 192 000 ansökningar under vecka 12.

”Pressar föräldrar och kollegor”

Linda Jerneck är ledarskribent på Expressen och har skrivit debattartikeln ”Släpp in snorungarna på förskolan igen”.

– Ingen vill att man ska skicka sjuka barn till förskolan men nu är det många som kräver att man ska vara hemma i två dygn utan symptom. Det gör ju att det blir väldigt många fler vabbdagar.

Konsekvensen av vab-dagarna blir ökad press på föräldrarna och deras arbetskollegor som då får mer att göra på arbetsplatsen, enligt Jerneck.

Två symptomfria dagar

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska barn vara hemma tills de är helt friska. Om barnen bara har lättare symptom kan de dock komma tillbaka till förskolan efter sju dygn. Vid symptom ska barnet stanna hemma två dygn helt utan symptom. Myndigheten understryker dock samtidigt att barn ofta har lättare besvär som inte är tecken på covid. Vid till exempel enstaka hostningar behöver barnet inte stanna hemma, enligt rekomendationerna.

”Blivit så mycket bättre”

Eva Lindström, förskollärare och krönikor på tidningen Läraren, vill inte gå tillbaka till hur det var innan pandemirekomendationerna.

– Det har blivit så mycket bättre. Vi har gått från att det varit ganska normalt att ta hand om ganska sjuka barn och barn med symptom.

Den högre tröskeln för att skicka barn till förskolan har haft positiv påverkan på framförallt barnen men också förskolelärarna och föräldrarna, anser hon.

– Om man ska ha snoriga barn på förskolan blir vi förskolelärare också snoriga och då finns det ju ingen personal att lämna barnen till.

– Jag blir ganska provocerad av diskussionen om att vi skickar hem barn utan symptom, att vi skulle skicka hem barn ”bara för att”. Varför skulle vi på förskolan skicka hem barn som inte har symptom?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hantera tiden och skippa snorig bakskål – hör mamma- och pappa-poddarens bästa vabtips i klippet. Foto: Janerik Henriksson/Maja Suslin/Christine Olsson/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer