Nu slår vintern till rejält i stora delar av Sverige Foto: Mats Andersson / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SMHI och Trafikverket varnar för snöoväder

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat elva klass 1-varningar för snöfall. Nu väntas halka och trafikkaos i stora delar av landet och på Trafikverket uppmanar man folk att stanna hemma om de kan.

Under torsdagen och fredagen väntas stora mängder snö falla över östra Norrland, Svealand samt delar av Götaland. Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Värmland, Stockholm, Örebro, Östergötland, Västmanland, Södermanland, Jönköping och Västra Götaland har alla fått en klass 1-varning av SMHI.

Med snön kommer också halka.

– Det finns många osäkerheter i hur mycket snö som kommer falla och hur mycket som faktiskt kommer ligga kvar. Men blir det blötsnö som fryser på kan det bli väldigt halt. Klarnar vädret upp sjunker temperaturen snabbt, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir och fortsätter:

– På dagen kan det vara fint väder och plusgrader men när solen går ner så kan det frysa på igen och då blir det halka till kvällen. Det är flera steg som kan leda till att det blir halt, det är som en ping-pong-halka.

Varningen: Stanna hemma

Tora Tomasdottir poängterar vikten av att köra försiktigt och planera sin körning.

– Det kommer också blåsa en hel del vilket gör att det kan bli snödrivor här och var och dessutom kan det bli dålig sikt. Det är fler saker än väglaget du måste tänka på.

– En annan sak är att det kommer bli ännu kallare så om du planerar att gå ut i helgen så ska du ta på dig ordentligt, vinden kommer göra att det känns ännu kallare än termometern visar.

Trafikverket uppger samtidigt att man har vidtagit åtgärder.

– Vi följer väderutvecklingen och har täta kontakter med SMHI. Vi är väl förberedda och våra entreprenör har all teknisk utrustning på plats för att kunna vidta de halkbekämpningsåtgärder som behövs. Vi är på tårna helt enkelt och i startgroparna, säger Eva Renström vid Trafikverkets pressjour till SVT Nyheter Uppsala.

Väntar ni er snökaos?

– Det är ju alltid känsligast i omslaget när förändringen kommer. Vi uppmanar alla bilister att inte stressa och ha bra däck och följa prognoserna. Håll avstånd och kanske till och med stanna hemma om man kan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nu slår vintern till rejält i stora delar av Sverige Foto: Mats Andersson / TT
Nu slår vintern till rejält i stora delar av Sverige Foto: Hasse Holmberg/TT