Foto: Sören NilssonVisa alla (3)
Visa alla (3)

SMHI varnar: Håll dig inne

Uppdaterad
Publicerad

Ett trettiotal trafikolyckor inträffade i det svåra snöovädret i Stockholmsområdet under söndagen. Rejäl blåst, stormbyar och glashala vägar fick SMHI att utfärda en klass 1-varning för hela den svenska fastlandskusten liksom för Gotland och Öland, där man uppmanades att hålla sig inne.

På söndagseftermiddagen saknade omkring 3.500 hushåll i Uppland ström, efter att vinden fick träd att falla över kraftledningar. Som mest var 10.000 abonnenter utan ström.

Flera trafikolyckor inträffade på hala vägar under dagen och det snöade kraftigt på sina håll.  I Stockholmsområdet vittnar polisen om ett 30-tal trafikolyckor.

– Det är klart fler än vanligt, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson på Stockholmspolisen till TT.

Stora mängder snö väntas i östra Svealand och på Öland och Gotland.

– Det är starka nordvästliga vindar som kan skapa snöbyar i de ostliga delarna av landet. En decimeter snö kan falla i delar av Svealand och på Öland och Gotland, sa Ebba Mårtensson, metereolog på SVT, under söndagen. Hon tillägger att den torra snön kan göra det svårt att köra där snön faller som mest, som på Gotland.

Enligt SMHI:s meteorolog Therese Fougman bör man hålla sig inomhus.

Förseningar och störningar

Det hårda vädret gjorde att tre av Destination Gotlands färjeturer ställdes in. Det gällde avgången 20:05 från Nynäshamn och måndagmorgonens tur från Visby klockan 07:30. Dessutom sköts söndagens kvällstur kl 20:10 från Oskarshamn upp till måndag förmiddag kl 10:55. Av samma skäl stoppades Holmöfärjan i Västerbotten.

Flygavgångar till och från Visby påverkas dock inte av de hårda vindarna under söndagen.

Många träd har fallit över elledningar i den hårda blåsten.

Under morgontimmarna till söndag registrerades vindstötar på nära 30 meter per sekund såväl vid Kuggören vid Hälsingekusten som vid Örskär i Roslagen och Söderarm i nordligaste änden av Stockholms skärgård.

Kulingvarning

Snövädret väntas inte sprida sig till andra delar av landet eftersom snöfallet är vindbetingat. En fjällvädervarning är utfärdad i Jämtland och Härjedalen och på kalfjället väntas mycket hård vind i kombination med snöbyar och snödrev.

Kulingvarning är utfärdad på samtliga farvatten.

Under natten ska snön avta, samt blåsten i Uppland. Men när temperaturen faller kan det frysa på. För Gotlands del håller vädret i sig till imorgon bitti.

Över Norrland drar en varmfront med snöfall in västerifrån. I ett stråk från norra Lapplandsfjällen ner över Ångermanland kan det komma 5–10 centimeter nysnö.

Fakta: Olyckor och glashala vägar

Visa

Sörmland:Trosa/Vagnhärad: På E4 vid Sillekrog, mellan Vagnhärad och Lästringe, voltade en bil med fyra personer. Två fördes till sjukhus med oklara skador. Var glashalt på platsen, enligt Södermanlands Nyheter.

Stockholm/Gotland: Åtta trafikolyckor i polisområdet, vilket är en normalsiffra enligt polisens presstalesperson. Inne Hammarbytunneln i södra Stockholm krockade fem bilar, men ingen människa skadades fysiskt. Polisen kopplar inte den olyckan till det besvärliga väglaget.

Jämtland: Isön. Seriekrock mellan tre bilar. En av förarna är på sjukhus för vård av oklara skador.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer