Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Som mest kan det komma uppemot 25-30 centimeter snö, enligt SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen. Foto: SVT/TT

SVT:s meteorolog: ”Kan komma uppemot 30 centimeter snö”

Uppdaterad
Publicerad

På med vinterdäcken och regnjackan. Ett kraftigt snöfall med efterföljande regn är på väg mot delar av Svealand och Norrland. SMHI har utfärdat en klass 1-varning.
– Det kan bli en hel del problem med snöfallet på vägarna, säger Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT.

Snöfallet har redan börjat och under natten rör sig ett område med nederbörd norrut över Sverige. Inledningsvis är snöfallet omfattande, enligt SMHI. Men i olika delar av landet väntas mängden variera.

– Som mest kan det komma uppemot 25-30 centimeter snö, framför allt i Dalarna, säger Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT.

Vålla trafikproblem

Först snö – sedan regn. Trafikläget kan med andra ord bli besvärligt. Götaland och Stockholmsområdet klarar sig undan snöfallet, varningarna rör främst västra Svealand och Norrland samtidigt som hård vind väntas i fjällområdena.

– Var väldigt uppmärksam på väglaget och anpassa hastigheten efter väglag och väder. Gör man det blir trafiksäkerheten mycket högre dels för en själv men också för andra. För det finns också en solidarisk tanke med att hjälpas åt ute i trafiken, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket.

Det nederbördsområde som SMHI har varnat för rör sig nu norrut över landet. I synnerhet i Värmland kan snön ge trafikproblem från tidig morgon.

– Snön är på väg norrut och det kommer att snöa till i morgon, onsdag. Detta i kombination med mycket vind kan ställa till en del problem då vinden får snön att driva in över vägarna, säger Åsa Rasmussen.

På med vinterdäcken

Rasmussen rekommenderar därför alla som har sett snö i luften att sätta på vinterdäcken.

– När det fryser och smälter blir det halt på vägarna. Jag skulle inte råda någon att köra utan vinterdäck från Svealand och uppåt i landet.

Trafikverket uppmanar till att gärna hålla sig under den hastigheten som är tänkt.

– Håll avstånd till andra fordon och tänk efter innan du kör om någon, säger Joanna Ljunggren.

15 plusgrader i Skåne

Den tillfälliga vintern kommer dock snabbt att avbrytas av efterföljande regn, och temperaturen kommer att hålla sig runt nollan. I södra Sverige är varmare luft på väg, enligt SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

– På vissa håll i södra Sverige, i bland annat Skåne, kan det bli runt 15 plusgrader senare i veckan. Så vi har stora temperaturskillnader i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer