På flera håll i landet är det väldigt halt så ta hand om dig och kör försiktigt. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix/TT & Tomas Oneborg/SvD/TT

SMHI varnar för plötslig ishalka: ”Kan i princip vara osynligt”

Publicerad

Under torsdagen varnar SMHI för plötslig ishalka på flera håll i landet. Ishalka kan vara förrädisk så det gäller att ta det lugnt i trafiken.
– Den kan i princip vara osynlig, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret.

Under torsdagsmorgonen utfärdade SMHI klass 1-varningar för plötsligt ishalka i följande län:

 • Halland
 • Stockholm (Utom Roslagskusten)
 • Västra Götaland
 • Östergötland
 • Uppsala
 • Södermanland
 • Jönköping
 • Kronoberg
 • Skåne (dock inte Österlen)
 • Örebro
 • Västmanland

Enligt SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret är halkan ett resultat av att vi har haft ett väderomslag från kallt till milt.

– När det faller regn på kalla vägar fryser det direkt och då får vi ishalka. Det kan komma väldigt plötsligt och man kan bli överraskad, därför blir man varnad, säger hon.

Tre sorters halka

Det finns olika sorters halka, bland dem frosthalka och snöhalka. Den mest förrädiska halkan är dock ishalkan, som ibland kallas för svarthalka då det kan vara svårt att se isfläckarna på den mörka vägytan.

Det kan dessutom vara ishalka trots att det är plusgrader i luften.

– Ishalka kan i princip vara osynlig och om det bara är regn som har fallit på en kall väg ser man inte att det har fryst till. Det är därför den är så förrädisk. Det kan till och med vara så att man är ute och går utan att se att det är halt, säger Jannicke Geitskaret.

På flera håll i landet är det väldigt halt så ta hand om dig och kör försiktigt. Foto: Henrik Skolt/Scanpix och Tomas Oneborg/TT

”Håll avstånd och ta det lugnt”

Vad ska man tänka på som bilist?

– Åk inte om du inte har vinterdäck. Håll avstånd och ta det lugnt.

Något annat man ska tänka på?

– Jag när man cyklar till exempel. Jag tror att folk är vana vid att cykla ganska snabbt eftersom vi har haft en mild höst men nu har vi plötslig ishalka som kan vara svår att se. Det kan vara bra att ta det lite lugnt även om man är ute och går.

Hur länge kommer det här hålla i sig?

– Det kan hålla i sig hela det här dygnet i södra Serige. Sedan kommer det så pass mild luft in att det nog avtar till i morgon.

Varning för plötsligt snöfall

I Värmland och Västra Götaland (Inre Dalsland) råder det även klass 1-varning för plötsligt snöfall. I Värmland väntas mellan 5 och 10 cm snö, enligt SMHI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer