SMHI klass 1-varnar för plötslig ishalka

Uppdaterad
Publicerad

Vintern och kylan gör sig allt mer påmind över landet. Och på måndagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för plötslig ishalka i tre län på tisdagsmorgonen.

– Man ska vara speciellt försiktig tidigt under morgonen, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Under måndagsmorgonen var det flera olyckor i Sörmlands län och räddningstjänsten varnade för svart is. Nu har SMHI utfärdat en klass 1-varning för halka i Dalarnas län, Värmlands län och Gävleborgs län. Varningen gäller plötslig ishalka på tisdagsmorgonen.

– Det är i samband med ett regnområde som kommer in över natten. Det ser ut att kunna bli ishalka och man ska vara speciellt försiktig tidigt under morgonen, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Milt och regn

Senare under tisdagen kan det också bli halt i Västernorrland.

– Det finns en risk för ishalka där mer framåt eftermiddagen när regnet når dit. Men det finns ingen varning för det ännu.

Under måndagen har solen visat sig över stora delar av landet. Men enligt prognosen kommer den lysa med sin frånvaro de kommande dagarna.

– Det blir regn och milt och uppemot tio plusgrader på onsdag i de södra delarna av landet.

Kallare i norr

Längre norrut blir det dock kallare och kanske även en del snö.

– Man kan förvänta sig under tio minusgrader. På onsdagskväll och natten mot torsdagen kan det också komma in snö i norra Norrland.

Men på torsdag ser det ut att bli sol igen.

– Det blir klart och soligt i stora delar av landet då, säger Deana Bajic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.