Foto: TT

SMHI varnar för skyfall i väst

Uppdaterad
Publicerad

Ett riktigt busväder där regnet öser ner ställer till det på västkusten. SMHI har utfärdat klass 1-varning. Någon avmattning i regnet väntas inte förrän på fredag – och till helgen kommer ett nytt regnområde.

Paraply och gummistövlar är bra attiraljer att ha med om man ska gå ut. I alla fall i Göteborg och västra Sverige. Enligt prognosen blir regnet ännu värre under torsdagen. Från de grå skyarna kan det komma stora regnmängder, upp till 70 millimeter.

På grund av allt regn är det också risk att bäckar och andra små vattendrag svämmar över. SMHI varnar för höga flöden i Västra Götaland. Över Skagerrak väntas det blåsa kraftigt och även där har SMHI utfärdat en klass 1-varning, som är den lägsta nivån på en tregradig skala.

Nästan 15 minus i Pajala

– Det är ett lågtryck från Danmark som gör att vi får mycket regn i väster. Längre österut och i Svealand kan det också komma skurar, men tyngdpunkten på regnet ligger i Västra Götalands län, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

I norr står ett högtryck parkerat som håller emot lågtrycket. Där är det i stället riktigt kallt. Termometern sjönk häromnatten ner till nästan 15 minusgrader i Pajala.

Till helgen väntas ett nytt regnområde svepa in över hela landet, dock inte lika kraftigt. I norra Norrland blir det snö.

Så skyddar du dig mot översvämning

* Kontrollera avrinningen från marken.

* Se om huset så att vattnet kan rinna fritt i stuprör och brunnar.

* Rensa bort löv om det behövs.

* Kontrollera avloppsinstallationen och dräneringssystemet.

* Undvik att förvara fuktkänslig egendom i källare och andra utsatta utrymmen.

* Om huset blir översvämmat anmäl skadorna till försäkringsbolag och VA-bolag.

* Fotografera skadorna.

* Släng inte förstörd egendom innan försäkringsbolaget har gjort en bedömning.

Källa: Villaägarnas riksförbund (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.