Foto: Stina Stjernkvist/SVT

SMHI varnar för snö och halka

Publicerad

Det blir besvärligt väder i stora delar av landet det närmaste dygnet, varnar SMHI.
– I Svealand rådde blixthalka i morgontrafiken och längre norrut blir det kraftig blåst och stora mängder snö, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

I södra Sverige har vädret slagit om med snöblandat regn samtidigt som vägbanorna är kalla. En kombination som ställt till med ishalka på flera håll.

Olyckor på flera håll

– I norra Svealand och längs Norrlandskusten har det varit rejält halt i morgontrafiken. I Stockholm har det kommit ett par centimeter blötsnö som nu håller på att smälta, varnar Nils Holmqvist.

I Dalarna, Västmanland, Örebro och Gävleborgs län råder klass 1-varning för plötslig ishalka. Ett flertal trafikolyckor har skett där bilar glidit av vägen och kolliderat med träd och stolpar. Några personskador har inte rapporterats.

Längre norrut är det snöfall som ställer till det i trafiken och SMHI har utfärdat klass 1-varning för i stort sett samtliga norrlandslän. Flera olyckor har inträffat på både större och mindre vägar. E4 längs kusten har fått stängas av på flera platser sedan långtradare och lastbilar sladdat i diket och behövt bärgning. Från Gävle i söder till Luleå i norr råder mycket halt väglag.

Storm i fjällen

Nils Holmqvists väderkarta är rejält pyntad med varningstrianglar för det närmaste dygnet, och det gäller inte bara halka. Ett djupt lågtryck drar in över norska havet och ställer till med rejält snöfall i södra och mellersta Norrland.

– Det kan bli 1-2 decimeter snö, lokalt betydligt mer, samtidigt som kraftig blåst ger risk för drivbildning. I fjällkedjan blir det riktigt hårt väder som i Lapplandsfjällen kan gå över i storm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer