Stormen Svea drog in över Malmö. Foto: TT

SMHI varnar för storm

Uppdaterad
Publicerad

Året drar igång med stormvindar. SMHI har blåst av sin klass 2-varning och nu råder en klass 1-varning i södra Sverige. Tåg- och färjetrafik stoppades under fredagsmorgonen på flera håll.

Vindarna ökade i styrka redan under torsdagen och under fredagsförmiddagen drog stormen Svea in över landet.

– 25 meter per sekund, vilket är stormstyrka, har uppmätts lokalt på västkusten, säger SMHI:s meteorolog Lovisa Andersson.

Den klass 2-varning som utfärdades för stora delar av Sydsverige i går har reviderats och numera råder bara en klass 1-varning i södra Sverige.

I förmiddags drog stormen in relativt lugnt över västkusten och under eftermiddagen drar stormen vidare österut mot Öland, Gotland och Stockholm.

Tusentals strömlösa

I och med varningen ska allmänheten vara beredd på störningar i viktiga samhällsfunktioner. Träd kan knäckas av blåsten och takpannor kan fara iväg.

I nuläget är tusentals hushåll utan el och flera elbolag har höjt beredskapen. Lite drygt 2.500 hushåll är utan ström, de flesta i Blekinge, Skåne och Kalmar.

Delvis kan vi skylla stormen på den milda hösten.

– Den har bäddat för kraftiga januaristormar. Stormarna får kraft och energi från att havet är varmt, säger Eva Strandberg.

Tåg och färjelinjer berörs

Trafikverket har ställt in tågtrafiken på Bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad och mellan Borås och Varberg. Flera mindre tågsträckor, de flesta i östra Småland, är också avstängda. Även färjetrafik till Gotland och på Skagerrak påverkas.

Senast SMHI gick ut och varnade för stormen Alexander i mitten av december blev det inte så illa som befarat. Många var kritiska mot SMHI som man menade ropade ”varg” för ofta. Men SVT:s meteorolog Per Stenborg tycker inte att det är fel av SMHI att gå ut och varna.

– Det kommer att bli väldigt, väldigt blåsigt i morgon. Det behöver inte bli storm bara för att man går ut med en varning. Men man bedömer att risken är tillräckligt stor för att varna, säger Per Stenborg.

Ska man ta varningen på allvar?

– Ja, absolut.

Fakta: Varningarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.