Folkhälsomynidghetens enhetschef om de nya restriktionerna.

”Smittoökningen vi ser nu beror på en kombination av saker”

Uppdaterad
Publicerad

Coronasmittan i Sverige ökar och i går presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten nya restriktioner. Det innebär bland annat att alla restauranger och kaféer måste stänga klockan 20.30 – och inom barn- och ungdomsidrotten blir det stopp för matcher. Men exakt hur reglerna för begränsade besökare i bland annat gallerior kommer se ut är ännu inte helt klart.

– Smittoökningen vi ser nu beror på en kombination av saker. Dels att människor har mer kontakt med varandra. Vi har slappnat av eftersom det är jobbigt att hålla i och hålla ut, säger Sara Byfors i Morgonstudion.

Förutom att alla restauranger, kaféer och krogar måste stänga kl 20.30 för allt utom avhämtning av mat innebar gårdagens besked från regeringen och FHM att man också skärper reglerna för antalet besökare i gym, gallerior och butiker. Exakt hur det blir är dock inte klart:

– Vi håller på och tittar på vilka gränser som ska gälla, om det är ska råda maxantal besökare på större handelsplatser eller om vi ska öka minimiytan per individ. Beslut kommer om några dagar, säger Sara Byfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.