Smittskyddsläkare vill se nationella riktlinjer för munskydd och resande

Uppdaterad
Publicerad

Flera regioner har skärpt riktlinjerna för användningen av munskydd. Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo vill att rekommendationerna nu införs i hela landet. Han vill också begränsa resandet.

Smittläget är allvarligt på flera håll i Sverige och en rad regioner inför därför ökade krav på munskydd.

– I värsta fall kan det här vara början på en tredje våg. Orsaken är bland annat att den brittiska virusvaranten ser ut att ta över oerhört snabbt, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland, i SVT:s Aktuellt.

Tre miljoner människor berörs när Västerbotten, Uppsala, Gävleborg, Stockholm, Västra Götaland och Sörmland inför nya sådana rekommendationer.

Signar Mäkitalo vill att de nya rekommendationerna införs i hela landet. Dessutom efterlyser han begränsningar för möjligheterna att resa.

– Ja, därför att vi har en stor rörelse i landet, till exempel alla som vistas i fjällområdena. Jag skulle önska nationella rekommendationer och det har jag önskat en längre tid, säger Signar Mäkitalo i SVT:s Aktuellt.

Skulle du vilja att folk inte åker på sportlovsresor?

– Ärligt talat, ja. Det är vad jag har sagt ganska länge i Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.