HD konstaterar att ett tårgasvapen i ursprungligt skick förvisso är mindre farligt än skjutvapen i allmänhet, men att de inte är helt ofarliga. Desto allvarligare är det att vapnen lätt kan byggas om. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Smugglade in tre tårgaspistoler till Sverige – döms i unikt fall

Publicerad

Högsta domstolen dömer en man för grov vapensmuggling efter att han försökt smuggla in tre tårgaspistoler till Sverige. Domstolen anser att det finns stor risk att pistolerna skulle byggas om till skarpa vapen för användning i den kriminella miljön.

Den 1 december 2020 gjordes lagen om och vapensmuggling blev ett eget brott med olika grader. Ett av målen var att komma åt start- och gaspistoler, som kan köpas lagligt i flera europeiska länder. Väl i Sverige kan de byggas om till skarpa vapen och används allt oftare i gängskjutningar. Enligt tullverket är ungefär en tredjedel av alla beslagtagna vapen start- eller gaspistoler.

I det aktuella fallet dömdes mannen i tingsrätten för grov vapensmuggling till två års fängelse, men domen ändrades av hovrätten som istället bedömde det som vapensmuggling av normalgraden och utdömde ett års fängelse.

Högsta domstolen höjer straffet

Domen överklagades till Högsta domstolen som nu alltså anser att det är att betrakta som grov vapensmuggling och fastställer straffet till två års fängelse. Fallet är det första som handlar om det nya brottet vapensmuggling att nå HD.

HD konstaterar att ett tårgasvapen i ursprungligt skick förvisso är mindre farligt än skjutvapen i allmänhet, men att de inte är helt ofarliga. Desto allvarligare är det att vapnen lätt kan byggas om för att kunna skjuta skarpa patroner och att ”det är vanligt att modifierade vapen används av kriminella grupperingar”.

– Ungefär en tredjedel av de enhandsvapen som kommer in till oss är modifierade start- och tårgasvapen, sade Anders Nilsson, vapenundersökare på polisens nationella forensiska centrum under HD-förhandlingen.

Att mannen hade en relation till organiserad brottslighet var ytterligare en besvärande omständighet. Själv har han uppgett att han har lämnat den kriminella miljön och menar att vapnen istället var tänkta att användas vid produktion av musikvideor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Man modifierar pipan i dem. När de är omändrade så skjuter de skarpa patroner med kula.” säger kriminaltekniker Sonny Björk. Foto: SVT

Den 1 december 2020 blev vapensmuggling ett eget brott. Den som döms för vapensmuggling får fängelse i högst tre år. Om brottet är ringa döms man till böter eller fängelse i högst sex månader.

Den som döms för grov vapensmuggling får fängelse i lägst två och högst fem år. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om

1. gärningen avsett ett vapen av särskilt farlig beskaffenhet,

2. gärningen avsett flera vapen,

3. gärningen ingått som ett led i en verksamhet som bedrivits i större omfattning eller yrkesmässigt, eller

4. verksamheten eller gärningen annars varit av särskilt farlig art.

Om brottet är att anse som synnerligen grovt blir det fängelse i lägst fyra och högst sju år. Vid bedömningen av om brottet är synnerligen grovt ska det särskilt beaktas om gärningen avsett ett stort antal vapen eller flera vapen av särskilt farlig beskaffenhet.

Vid bedömningen enligt tredje och fjärde styckena ska ett vapnet anses vara av särskilt farlig beskaffenhet om det är kraftfullt eller har en särskilt farlig konstruktion eller utformning.

Källa: Riksdagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer