Foto: TT

Akta dig för fästingarna med hjälp av mobilen

Uppdaterad
Publicerad

Fästingområden i Norden där risken att smittas av borrelia och TBE är förhöjd ska nu märkas ut på en karta direkt i mobilen. Det rapporterar Vetenskapsradion.

Snart presenteras mobilkartor där det går att se i vilka skogar och naturområden det finns en högre risk att smittas av fästingburna smittor som TBE och borrelia. Bakom kartorna står det EU-finansierade forskningsprojektet Scandtick Innovation.

Bra på svampturen

– När man ska planera sin svamptur eller fågelskådning kan man ju välja ett område där risken för TBE och borrelia är lägre, om samma svampar finns där, säger projektledaren och epidemiologen Rene Bödker vid Veterinära institutet vid Danmarks tekniska universitet, till Vetenskapsradion.

Man har samlat in 40.000 fästingar från cirka 130 platser runt om i Skandinavien. Fästingarna sekvenseras för ett tjugotal sjukdomar och resultatet samkörs sen med satellitbilder, som ska kunna visa var risken för att stöta på exempelvis TBE-bärande fästingar är högre.

Fästingburna infektioner är ett växande problem, mest ökar det i Öresundsregionen och på båda sidor av Kattegatt och Skagerak. Därför samarbetar Sverige, Norge och Danmark om hur man på olika sätt ska begränsa smittorisken.

LÄS MER: Fästingar farligare än man trott

Projektledaren Rene Bödker påpekar att de nya fästingriskkartorna även kan utgöra underlag vid beslut om placering av ett nytt dagis eller en campingplats ska byggas.

– Då är det ju bra att undvika ”hotspots” för borrelia eller riskområde för TBE, utan i stället välja en plats där risken är lägre.

Fakta: Fästingburna smittor

  • TBE är en fästingburen virussjukdom som kan leda till inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. De flesta som smittas med TBE får lindriga besvär och blir friska efter ungefär en vecka. Omkring en tredjedel får inflammationer och kan bli mycket allvarlig sjuka.
  • Varje år smittas ca 200 personer i Sverige av TBE. Flest fall återfinns i Stockholms, Uppsala och Södermanlands län, men även  på västkusten och runt sjöarna Vänern och Vättern.
  • De flesta fall av TBE inträffar under sommarmånaderna, man kan bli smittad redan i april och fram till och med november. TBE  går att vaccinera sig mot.
  • Borreliea är en infektionssjukdom som orsakas av bakterier. Det vanligaste symptomet är hudrodnad runt bettet. Andra tecken är trötthet, huvudvärk och ledverk.
  • Det går inte att vaccinera sig mot borrelia, men infektionen behandlas med antibiotika. Om den lämnas obehandlad kan den sprida sig till nervsystemet och lederna, och tar då betydligt längre tid att läka.
  • Det tar ett tag för borreliasmittan att överföras,  så om man tar bort fästingen snabbt minskar riskerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.