Snart införs tak på bolån

Uppdaterad
Publicerad

Från första oktober börjar de nya reglerna för bolån att gälla. Då krävs en kontantinsats på femton procent för att köpa lägenhet.

Carina Lundberg ska snart sälja sin bostad och är orolig för att de nya reglerna ska sänka priset.

Det är visning på Gärdet i centrala Stockholm. En fyrarummare på andra våningen är till salu. Carina Lundberg är på jakt efter större. Men nu är hon orolig för hur de nya bolånereglerna kommer påverka försäljningen av hennes nuvarande bostad.

-Jag tänker att när de träder i kraft kanske det blir mindre spekulanter på vår lägenhet och att den kommer att säljas för mindre. Vi har ju köpt den innan reglerna sätter igång, så att det blir ett glapp däremellan som inte är till vår fördel, säger hon.

Hur ser du på det?

-Ja, vi har ju en mindre lägenhet. De är ju inte så dyra, så jag hoppas det inte kommer påverka oss alltför mycket. För de behöver ju inte ta så stora lån och inte ha så stor insats, säger Carina Lundberg.

Drabbar unga

Finansinspektionens nya regler om bolånetak på 85 procent innebär att den som inte har sparat ihop till en kontantinsats på femton procent antingen måste spara eller ta ett blancolån. Det är ett lån utan säkerhet som kan vara dyrare än ett vanligt bolån.

-Det drabbar ju framför allt unga hushåll som ska in på bostadsmarknaden i dag och som kanske har räknat med att låna till lite mer, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank.

Ylva Yngveson tror att reglerna kan påverka hur spekulanter agerar just nu.

-Ja, jag tror att man kan vilja försöka få till ett bostadsköp så snabbt som möjligt. För den här nya regeln gäller från första oktober, och innan dess har man ju möjlighet att låna till mer än 85 procent av bostaden, säger hon.

Men mäklarsidan tror inte att det bolånetaket kommer att få så stor effekt på marknaden.

-Jag tror inte att det blir någon stor topp innan eller någon stor dipp efter. Så stor påverkan tror jag inte att det har. Precis som vid andra stora förändringarm, så lär sig spekulanterna att ta hänsyn till det. För det är ju en prioriterad del av vårt liv att ha ett boende som fungerar. Så om nya lånegränser införs ser man till att hitta en lösning på det, säger Lars-Erik Nykvist, vd för mäklarfirman Fastighetsbyrån.

Dämpade priser kan vara bra

Men Ylva Yngveson tror att det kan ha en viss dämpande effekt på priserna.

-Den största orsaken handlar väl om att man ska undvika överskuldsättning bland hushållen. Men det kan ju också vara så att det dämpar prisutvecklingen och det kunde vara bra. Jag tycker till och med att man skulle ha infört någon regel betydligt tidigare. Det är lite sent att komma nu i den bostadsmarknad som har varit i många år nu, säger hon.

Linda Bock

Erika Hällberg

Fakta: Nya bolåneregler

• Från första oktober 2010 inför Finansinspektionen nya regler för bolån.

• Reglerna innebär ett bolånetak på 85 procent. Det betyder att personer som lånar till bostad från och med oktober inte bör låna till mer än 85 procent av bostadens värde, när bostaden sätts som pant. Låntagaren bör alltså ha pengar till en kontantinsats på 15 procent.

• Tanken är att de nya lånereglerna ska motverka en osund utveckling på kreditmarknaden och skydda låntagarna från för hög skuldsättning.

Finansinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.