Snart slut på novembervärme – vintern drar söderut

Publicerad

Nu kommer vintern. Nästa vecka blir det kallare i hela landet – med minusgrader även dagtid i halva landet.
– Vi har haft det varmare än normalt i hela landet men nu blir det betydligt kallare, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Även om det varit ovanligt höga temperaturer i november så är det meteorologisk vinter i delar av landet, det vill säga att medeltemperaturen under ett dygn är noll grader eller lägre, fem dagar i rad.

– Vintern har kommit till stora delar av Norrland, det är bara längs södra Norrlandskusten det fortfarande är höst. Det är också vinter i nordvästra Svealand, säger Deana Bajic.

Risk för frost...

Nästa vecka så kommer Norrlandskusten och resten av Svealand få lägre dagstemperaturer och det blir risk för frost främst i norr.

– Vi får kyligare väder kommande dagar. En högtrycksrygg gör att vi får nordlig och nordvästlig vind, säger Deana Bajic.

Det blir kallare i hela landet, vilket ger minusgrader även dagtid i ungefär halva landet och bara ett fåtal plusgrader längre söderut.

...men också sol

Det har förutom höga temperaturer även varit ovanligt få soltimmar i november jämfört med normalt, men det kallare vädret innebär också att molnen och dimman lättar och att solchanserna ökar.

För många så är det inte vinter på riktigt förrän snön har lagt sig, men de närmaste dagarna blir torra. Däremot kan komma lite regn lokalt i Skåne och Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer