Snö – både nedfall och avfall

Publicerad

Snö är inte bara nedfall det är också avfall. Men bara i Sverige. Det visar en ny undersökning från EU-parlamentets utredningstjänst.

Snö som dumpas klassas som miljöfarligt avfall.
-När det ligger på backen så är det snö och fint men så fort man samlar i hop det så är det skit och det tycker jag är konstigt, säger snöröjaren Henning Riise till Rapport.

Särskilda regler
EU-parlamentarikern Christofer Fjellner har låtit undersöka hur många EU-länder som delar den svenska synen på att snön här ska betraktas som avfall.
-Vi frågade Europaparlamentets utredningstjänst och de konstaterade att det inte var något annat land i Europa som betraktade snö som avfall.

På Naturvårdsverket kan man inte svara för de andra ländernas tolkningar av EU-direktivet som styr avfallshanteringen.

-Men vår bedömning här i Sverige är alltså att förorenad snö som samlas ihop och ska bortskaffas är avfall, säger Bo Carlerup avdelningsdirektör Naturvårdsverket.

Därför finns det särskilda regler kring hanteringen av snön – som att den exempelvis inte får dumpas i sjön utan tillstånd från Naturvårdsverket.

Ett insnöat synsätt tycker Fjellner som menar att snön som transporteras bort oftast är ren.

-Ren snö som faller någonstans ute på landet är inte avfall utan det är förorenad snö som i tätortsområden som kan bli avfall när man vill ta bort den, säger Bo Carlerup.

-Naturvårdsverket borde ta sitt förnuft till fånga och försöka lära av de andra länderna i Europa som har förstått skillnaden mellan nedfall och avfall, säger Fjellner.

Tove Hanell

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer