Klass 1-varning för snöfall har ufärdats i Dalarnas län, Jämtlands län och Västerbottens län. Arkivbild. Foto: Paul Kleiven/TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Klass 1-varning för snöfall i flera län

Publicerad

Det har varit ovanligt snöfattigt i stora delar av Sverige hittills – men nu står vintern och knackar på dörren. Nu drar nämligen kylan in över landet, och med den följer årets första riktiga snöfall. På flera platser i Sverige har klass-1 varningar utfärdats.

Första veckan i december tycks sätta julstämningen med snöfall på flera ställen. Mest snö kommer det att bli i Dalafjällen, Härjedalen, södra Jämtland och Ångermanland med snötäcken på 10 till 20 centimeter.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall i Dalarnas län och Jämtlands län, med undantag för fjällområdena i båda län. Även i Västerbottens län har en klass 1 varning utfärdats.

Ligger kvar mot helgen

Efter att ett lågtryck med regn och blötsnö passerat, kommer kall luft in norrifrån. Både under måndagen och tisdagen faller snön, som förväntas ligga kvar fram till fredagen.

– Framåt helgen är det mer osäkert. Det kan bli snö i östra Svealand och Norrland, men det kan även bli regn, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret.

Tillräckligt tjocka täcken för julkänslan

I östra Svealand, främst södra Stockholm och Uppland, kommer det att snöa runt två-tre centimeter under veckan.

– Inga stora mängder, men tillräckligt för julkänslan, säger Jannicke Geitskaret.

Vädret kan bli besvärligt i kombination med kraftig vind längs med norra Norrlandskusten. De låga temperaturerna innebär en risk för halka – även i landets södra delar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer