• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Snöfallet fortsätter — och ger fler varningar Foto: Johan Nilsson, TT

Snöfallet fortsätter — och ger fler varningar

Uppdaterad
Publicerad

Det intensiva snöfallet över de norra delarna av landet fortsätter att ställa till problem, trots att det är på avtagande. SMHI har även utfärdat en klass 1-varning för mycket snö i Skåne och Halland under onsdagen.

Snöovädret som under tisdagen var som värst i de norra delarna av landet drar nu söderut över västra Götaland, främst över sydvästra Götaland kan snöfallet bli kraftigt, enligt SMHI.

En klass 1-varning för snöfall är utfärdad i Skåne och Halland.

Snöovädret har även fått konsekvenser för trafiken. Tågtrafiken mellan Umeå och Sundsvall ställdes in av Trafikverket från klockan 20 i måndags och beräknas öppna igen 18 i dag.

– Vi har haft väldigt få kunder som varit inbokade på de tåg som berörs, de kunderna får möjlighet att boka om eller pengarna tillbaka, oavsett vilken typ av biljett de hade, säger Lotten Andersson, presstalesperson på SJ.

Även biltrafiken har påverkats och under onsdagsmorgonen var det stopp på bland annat E4 norr om Umeå och norr om Sävar. I Jönköping var väg 40 blockerad av lastbilar, vilket fick stor påverkan på trafiken under morgonen. Dessa problem ska dock vara lösta nu.

-I norr delar av landet handlar det inte om att ploga bort några kilo snö utan det är många ton på både vägar och järnvägar. Söderut är det smälteffekten som gör att snön smälter och sedan fryser till på kalla vägbanor. Det kommer att vara mycket fläckvis halka, utmaningen är att halkbekämpningen hela tiden måste göras om. Säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer