Foto: Scanpix

Snökaos väntar i morgon

Uppdaterad
Publicerad

Upp till tre decimeter väntas falla över Stockholm de närmaste dygnen och SMHI har därför nu utfärdat en klass 2-varning. Det innebär att det finns risk för stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

– Snöfallet kommer tillta under dagen och natten, och på onsdag morgon kan det ha fallit upp emot 15 cm i området, säger Per Holmberg, meteorolog på SVT.

Ett stort område med snöfall täcker redan nu stora delar av Götaland och Svealand, och under natten mot onsdag väntas det förstärkas avsevärt. Ett lågtryck från söder kommer möta ett högtryck från norr rakt över området på ostkusten med en hel del nederbörd som följd.

Varning för stora störningar

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Stockholms län vilket innebär att väderutvecklingen kan innebära fara för allmänheten och stora störningar av viktiga samhällsfunktioner.

– Dessutom har vi vind från nordost som för med sig värme från havet som gör att det snöar ännu mer. Blåsten gör också att det finns en risk för snödrev, säger Per Holmberg, meteorolog på SVT.

Snön kan alltså komma att samlas i drivor, vilket kan innebära en hel del trafikproblem. Det kommer troligen att fortsätta snöa ända fram till torsdag morgon och det är inte omöjligt att det då har fallit totalt 30 cm snö över Stockholmsområdet.

Temperaturen kommer fortsättningsvis ligga en bra bit under nollan i hela Sverige, även om det tillfälligt blir lite mildare på östkusten när det snöar som mest.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer