Foto: SVT

Snowden – en hjälte eller landsförrädare?

Publicerad

Snowden – en hjälte eller landsförrädare? Om det debatterade Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet och Annicka Engblom, moderat ledamot i Försvarutskottet i kvällens Aktuellt.

Annicka Engblom, som har en bakgrund i FRA, menar att det är svårt att bortse från faktumet att den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden har begått ett allvarligt brott när han avslöjade topphemliga dokument från NSA.

– Han har ju faktiskt spionerat och avslöjat viktiga försvarshemligheter som kan skada både USA och även Sveriges underrättelseverksamhet. Det positiva är ju att man fått igång en viktig integritetsdebatt även i USA, men han kunde ha lyft den debatten på ett annat sätt. Lagstiftning ska ju följas, säger Annicka Engblom.

”Tacksamma mot Snowden”

Hans Linde är dock av en helt annan åsikt och att Edward Snowden har gjort viktiga insatser genom sina avslöjanden.

– Vi ska vara tacksamma över att han avslöjat att USA har kapacitet att bedriva en mycket omfattande global övervakning av såväl Angela Merkel och FN-skrapan men också kan registrera allt vi gör på Facebook, Google och Skype. Han avslöjanden försvårar framtida övervakning och bidrar till att värna om integriteten på nätet, säger Linde.

Dubbelmoral

I en exklusiv intervju med SVT Nyheter säger Snowden att Västeuropa har dubbelmoral i sin syn på visselblåsare och dissidenter och att många kan ha en mer överseende syn på dissidenter från diktaturer än på dem som kritiserar USA. Detta är något som Hans Linde håller med om.

– Den borgerliga förra regeringen har många gånger riktat skarp kritik mot små stater i Mellanöstern när de bevakade sina medborgare.  Men när USA bedriver massövervakning så är men helt plötsligt tyst och inte beredd att stå upp för de här grundläggande rättigheterna.  

Engblom avfärdar kritiken från såväl Snowden som Linde.

– Man måste titta på varje enskilda tillfällen. Vi har en lagstiftning som skyddar visselblåsare, men Edward Snowden har faktiskt begått ett allvarligt brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snowden intervjuas av SVT

Mer i ämnet