Foto: TT

Snygg solenergi ska inspirera

Uppdaterad
Publicerad

Solpaneler på byggnader behöver inte vara en styggelse ur ett rent estetiskt perspektiv. En jury har utsett världens 50 snyggaste solenergihus, med syfte att inspirera till fler. Och fyra av dem finns i Sverige.

Naturum vattenriket i Kristianstad är en av de fyra svenska byggnaderna som utsetts. Att integrera solenergisystem på den vackert belägna utställningsbyggnaden var inget krav. Men arkitekten såg en möjlighet, och efter dialog med beställaren skred han till verket.

– Det är väldigt roligt att vi har lyckats med det vi har försökt. Att integrera det och göra det till en del av den samlade upplevelsen av huset, säger Fredrik Pettersson på arkitektbyrån White.

Internationellt projekt

Bakom utmärkelsen finns ett internationellt projekt som syftar till att öka både kunskapen och intresset för solenergi i byggnader.

– Vi vill visa att det här kan göras på ett bra sätt, utan att det blir fult och tråkigt, säger Maria Wall, projektledare och forskare vid Lunds tekniska högskola.

I projektet som pågått sedan 2009 har gruppen arbetat fram riktlinjer och råd till arkitekter. Det handlar bland annat om att solenergisystemen måste integreras i byggnaden redan på skisstadiet för bästa resultat.

– Så att man inte bara ritar sin byggnad först, och sedan i efterhand tänker att man kanske skulle producera lite solenergi också. Då blir det aldrig särskilt bra, säger Maria Wall.

Anses som fult

Att solenergi inte används i större utsträckning beror på flera saker. Dels anses det ofta som fult, men det handlar också om tidsbrist samt dålig kunskap, tror Maria Wall.

Ett annat sätt att snabba på utvecklingen kan vara lagstiftning som ställer krav på byggnadernas energieffektivitet, något som är på gång i Danmark där Fredrik Pettersson arbetar.

– Det blir ju en omvänd ekonomisk fråga på det sättet, där den mest kostnadseffektiva lösningen ofta är att använda just solceller, säger han.

Fakta: De fyra svenska byggnaderna

 * Naturum vattenriket i Kristianstad. Solceller är integrerade i det semi-transparenta glastaket.

 * KTH:s auditorium i Stockholm. Kristallina solceller är integrerade i en kulturhistoriskt känslig byggnad.

 * Almedalens bibliotek i Visby. Polykristallina solceller är integrerade i solskyddet på taket.

 * Kataloghuset One Tonne Life i Hässelby. Tunnfilmsceller är integrerade i tak och fasad.

Källa: Lunds universitet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.