Sociala medier kan lösa hatbrottet mot Amir

Uppdaterad
Publicerad

– Du ska dö din jävla bög!

Orden är det sista Amir Akrouti hör innan den för honom helt okände mannen sparkar honom nedför rulltrappan.

Amir Akrouti är en välkänd Youtubeprofil. Hans dagliga vloggar följs av tiotusentals personer över hela Sverige. Han är också öppet homosexuell, vilket med all sannolikhet också är skälet till misshandeln. Eller mordförsöket som han själv kallar det.

Hjälp av följare

I ”Veckans brott” berättar han om överfallet i Stockholms tunnelbana och om hur han enkelt identifierade gärningmännen med hjälp av sociala medier.

– Jag lade upp bilden på dem som misshandlat mig på min Instagram och bad mina följare om hjälp identifiera dem så att jag kunde polisanmäla. Det tog 10-15 minuter, sen hade jag både för- och efternamn samt personnummer.

”Förhör dem över jul”

Enligt polisen går utredningen bra, men de misstänkta har ännu inte tagits in till förhör. Enligt Leif GW Persson kan hatmotiv vara svåra att bevisa. Han tror ärendet kan sluta som ringa misshandel och har därför ett råd till polisen:

– Grip dem dagen innan julafton så kan de sitta där under helgen och tänka över vad de hittat på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.