Socialborgarråd: Vi hjälper folk att överleva

Uppdaterad
Publicerad

Oansvarigt eller en hjälp att motivera missbrukare att starta ett nytt liv. Den så kallade Västbergamodellen för vårdboenden med drogtolerans är omstridd.

Christer Karlsson, ordförande i KRIS, Kriminellas revansch i samhället, sade i en debatt i SVT:s Aktuellt att man på Västberga tappar bort människor som kanske skulle kunna bli goda samhällsmedborgare.

-Att man satsar på den här typen av verksamhet där folk får fortsätta med det de håller på med är ett problem. När jag ser det här och jag tänker på hur jag själv hade det för 15 år sedan när jag själv slutade, hade det här funnits kvar då hade jag inte stått här, då hade jag varit ute och knarkat, suttit på kåken eller varit död, sa Christer Karlsson.

Västbergamodellen

Men han fick svar av Marie Ljungberg Schött, moderat och tillförordnat socialborgarråd i Stockholm – från och med onsdag.

-Att hjälpa missbrukare ut ur ett missbruk och leva på ett annat sätt är otroligt svårt, det kräver ett långt motiveringsarbete, förklarade Marie Ljungberg Schött. Vi vet att många av dem som finns här på Västberga har farit runt på olika härbergen, och vi ser Västberga som en förlängning av detta men som är bättre, där man har tak över huvudet varje natt, vet vart man ska sova den kommande natten och där man kan ha sina saker.

-Där finns det också personal som är utbildad som gör allt de kan att motivera att ta nästa kliv. Då finns det också plats, men all forskning visar att det är väldigt svårt att behandla någon för ett missbruk när man själv inte är motiverad. Om någon verkligen skulle vilja ta nästa steg och komma in på behandlingshem, då kan vi ordna plats samma dag.

-De i reportaget är berusade, kan gå runt hörnet och använda narkotika, är det så här ni hade tänkt?

-Nej, man får inte vara påtänd eller berusad, ej heller använda alkohol och narkotika på platsen, varken inne eller utomhus. Gör man det upprepade tillfällen då kommer man att skrivas ut, sa Marie Ljungberg Schött.

-Varför ser det ut som det gör då?

-Vi måste hitta ett ställe där människor som fortfarande finns i ett missbruk har en möjlighet att överleva under drägliga omständigheter och där vi kan hjälpa till med ett motiveringsarbete.

-Jag blir lite beklämd att man satsar så mycket pengar på den här typen av verksamhet när man inte satsar så mycket på annan verksamhet, sa Christer Karlsson. Jag räknade ut att det här kostar runt 18 miljoner, vi på KRIS som också håller på med rehabilitering får 325.000.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västbergamodellen

Mer i ämnet