Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och statsminister Stefan Löfven. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Socialdemokraterna missvisande om att Alliansen ska sänka skatten med 100 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Ledande socialdemokrater återkommer ständigt till argumentet att en röst på Alliansen innebär sänkta skatter med 100 miljarder. SVT:s Faktakollen har gått till botten med hur de räknar och funnit att det är felaktigt att slänga sig med detta påstående, då allianspartierna inte har presenterat något gemensamt budgetförslag.

Påstående: ”Moderaternas skattesänkningar och Alliansens skattesänkningar på uppemot 100 miljarder kronor.” (Morgan Johansson, SVT-debatt, 12 augusti 2018)

Socialdemokraterna, med både statsminister Stefan Löfven och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson i spetsen, har upprepade gånger hävdat att Alliansen går till val på att sänka skatterna med uppemot 100 miljarder kronor.

Faktakollen

I SVT:s ämnesdebatt om brott och straff den 12 augusti sa Morgan Johansson att det krävs jobb och satsningar på bland annat polisen, socialtjänsten och skolan och ”då är inte det förenligt med Moderaternas skattesänkningar och Alliansens skattesänkningar på uppemot 100 miljarder kronor”.

En siffra som dessutom vuxit med 10 miljarder kronor sedan Johansson i Rapport drygt två veckor tidigare påstod att Alliansen går ”till val på att sänka skatten med 90 miljarder”.

Så sent som i SVT:s partiledarutfrågning med Stefan Löfven dök siffran åter upp, då statsministern slog fast att ”det är det här valet handlar om”.

”Tror vi att det går att ta bort 100 miljarder skatteintäkter ur staten och säga att välfärden kommer att bli bättre ändå? Jag tror inte på det och det är det som väljarna nu måste välja”, sa Stefan Löfven varpå programledare Anders Holmberg konstaterade:

”100 miljarder, det är ju borgerlighetens samlade förslag som du lägger ihop, de räknar på ett utrymme på ungefär 30 miljarder, men okej.”

”Men jag måste ju rimligen tro på om de föreslår i sina budgetar att man vill sänka skatterna med sammanlagt 100 miljarder, och då har vi inte dubbelräknat, inklusive Sverigedemokraterna, måste rimligen tro på deras budgetalternativ om de vill regera tillsammans.”

Men hur ligger det egentligen till?

När Faktakollen frågar Morgan Johanssons pressekreterare Sofie Rudh om underlag för påståendet får vi det korta svaret:

”Den sammanlagda summan från deras budgetförslag (borgerliga inklusive SD) ligger på cirka 95.”

Även finansminister Magdalena Anderssons pressekreterare Gösta Brunnander bekräftar för Faktakollen att man har slagit ihop de borgerliga partiernas förslag.

Uträkningen, som påståendet bygger på, gjordes redan i höstas och återfinns i tabellform i en presentation som finansministern höll i oktober under rubriken ”Skattesänkningar och nedskärningar löser inte Sveriges utmaningar”.

Socialdemokraternas tabell har sedan Magdalena Anderssons presentation plockats upp av opinionsbildare och cirkulerat på Twitter. Foto: Socialdemokraterna

Socialdemokraterna har helt enkelt valt ut de högsta föreslagna skattesänkningarna man funnit i respektive partis budgetmotioner för 2018 och slagit ihop alla poster. På så vis har man landat i att en alliansbudget skulle innebära skattesänkningar på 106,8 miljarder kronor. Och partiet menar att uträkningen är korrekt.

– I höstas la dessa partier förslag på skattesänkningar, på ungefär 30 miljarder vardera. Men det blir inte riktigt 120 miljarder utan drygt 106 miljarder eftersom vi då har rensat för förslag som är identiska och som överlappar varandra, säger Gösta Brunnander.

Men Alliansen har inte något gemensamt förslag om att sänka skatterna på uppåt 100 miljarder, eftersom Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna inte presenterat någon gemensam budget.

”Omöjligt att veta”

Kan man då räkna på det här sättet? Vi frågade nationalekonomen Klas Eklund.

”Nästan hälften av totalsumman kommer av att S har adderat alla de olika förslag som finns om sänkt jobbskatteavdrag och lägre skatt på låga inkomster. Men det är uppenbart att en del av de förslagen är alternativ till andra förslag. Alla kan omöjligen genomföras samtidigt”, skriver Klas Eklund, som i dag är seniorekonom på Mannheimer Swartling, i ett mejl till Faktakollen.

”De där 100 miljarderna är ’sanna’ i meningen att det är summan av vad alla de enskilda partierna säger sig vilja göra var och en för sig. Men de representerar inte vad en faktisk borgerlig regering skulle göra. Dock vet vi ju inte hur en borgerlig regering skulle se ut, vilka som ingår och de inbördes styrkeförhållandena, så det är omöjligt att i dag veta hur en borgerlig skattepolitik skulle se ut.”

Vad man däremot kan konstatera är att samtliga allianspartier var för sig vill sänka skatten med omkring 30 till 40 miljarder kronor. Men de har flera olika förslag och skiljer sig åt när det gäller vilka skatter de vill sänka och hur mycket. Därför blir det felaktigt och missvisande att klumpa ihop deras de olika partiernas förslag som Socialdemokraterna gör.

Alliansen ”presenterar inga siffror”

Socialdemokraterna menar dock att det är helt rimligt att räkna på detta sätt eftersom Alliansen inte själva har lagt fram någon gemensam valbudget, och inte heller kommer göra det innan riksdagsvalet. Något som även bekräftats av Annie Lööf (C) i Sveriges Radios utfrågning den 21 augusti.

– Vi kommer ju faktiskt här inom kort att presentera Alliansens gemensamma valmanifest och där presenterar vi inga siffror utan vi presenterar de förslag som vi sen kommer att gå fram med i vår gemensamma budget när vi har vunnit valet, sa C-ledaren då.

Men det är högst osannolikt att samtliga allianspartier vid en valseger skulle få alla sina önskningar uppfyllda då partierna behöver kompromissa sig fram till en gemensam regeringsbudget. Till sist handlar det om hur stor del av det ekonomiskt utrymmet man väljer att lägga på skattesänkningar. Konjunkturinstitutet bedömer det ofinansierade reformutrymmet till cirka 110 miljarder kronor för den kommande mandatperioden.

Räknat in Sverigedemokraterna

Hur har då Socialdemokraterna tänkt när man även slängt med Sverigedemokraterna i sina uttalanden? Det är något oklart men Gösta Brunnander menar att man tagit med partiet i tabellen av en anledning.

– Det är en viktig konsumentupplysning. Dessutom så har Moderaterna inte på något sätt stängt dörren för att bilda regering med hjälp av dem. Man vet ju aldrig i så fall vilken typ av budgetpåverkan ett samarbete med Sverigedemokraterna skulle innebära, säger Brunnander.

Hittills har dock alla partier sagt att man inte tänker regera med Sverigedemokraterna. Moderatledaren Ulf Kristersson har också sagt att han inte kommer att sätta sig ner och förhandla om budgeten med Sverigedemokraterna efter riksdagsvalet.

Så här kommenterar finansministerns pressekreterare faktakollen:

”Mot bakgrund av att den förra borgerliga regeringen sänkte skatten mycket mer än de lovade i valrörelserna 2006 och 2010 – totalt 140 miljarder kronor – anser vi att det är relevant att väljarna känner till att de skattesänkningar som oppositionspartierna har föreslagit totalt skulle kosta ungefär 100 miljarder kronor”, skriver Gösta Brunnander.

Sammanfattning: Det är missvisande att, som Socialdemokraterna gör, slå ihop allianspartiernas separata förslag till skattesänkningar på omkring 30 miljarder kronor för 2018 och säga att Alliansen ska sänka skatterna med 100 miljarder kronor. Det går inte att säga hur stora skattesänkningar det skulle röra sig om ifall Alliansen vinner och bildar regering – eftersom de ännu inte kommit överens och kompromissat om en gemensam budget. Dessutom vet ingen i nuläget hur regeringsbildningen kommer att se ut efter riksdagsvalet.

Har du någon fakta som kan bidra till texten eller andra påståenden från makthavare som du tycker att SVT:s Faktakollen borde granska, mejla oss på faktakollen@svt.se.

Källor:

  • Intervju, Gösta Brunnander, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson (S)
  • Intervju och mejl, Johan Paccamonti, budgetchef Moderaterna
  • Mejlsvar, Klas Eklund, seniorekonom Mannheimer Swartling och tidigare politiskt anställd i Finansdepartementet och statsrådsberedningen i en S-regering
  • Budgetmotion 2018, Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Faktakollen

Mer i ämnet