Lena Hallengren (S) är socialminister. Foto: SVT

Lena Hallengren (S): ”Det handlar om kompetensförsörjning”

Publicerad

Antalet vårdplatser i Sverige har minskat stadigt de senaste tretton åren. Socialminister Lena Hallengren (S) säger i kvällens Aktuellt det handlar om att jobba med kompetensförsörjning.

– Det handlar om att jobba med kompetensförsörjningen, det kommer aldrig att gå att öka tillgängligheten om vi inte har tillräckligt med personal, säger Hallengren och lyfter fram regeringens nyinrättade ”vårdkompetensråd” som ska effektivisera kompetensförsörjningen i vården.

Effektivare behandlingar

Antalet vårdplatser har sjunkit stadigt de senaste tretton åren. Vill du att det ska bli fler vårdplatser?

– Jag vill att det ska finnas tillräckligt med vårdplatser.

Hallengren fortsätter:

– Men anledningen till att vårdplatserna minskar är effektivare behandlingar, det är ingen av oss som vill ligga inne för sakens skull.

Underdimensionerade vårdcentraler

Läkarförbundet menar att ett skäl till att akutmottagningarna är fulla är att vårdcentralerna är underdimensionerade. Håller du med?

– Det är väldigt viktigt att man får en fast läkare i primärvården. Det är ju något vi arbetar väldigt mycket med.

Det där har man sagt i åratal och det verkar inte fungera?

– Ja, men man har inte fattat något beslut egentligen i riksdagen om att alla ska ha rätt till en fast läkare och också sett till att det finns resurser till det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.