– Man kan inte säga att det aldrig blir fel bedömning, säger Thomas Lindén i kvällens sändning av Aktuellt. Foto: TT/SVT Nyheter

Socialstyrelsen: ”Kan inte säga att det aldrig blir fel”

Uppdaterad
Publicerad

I undantagsfall kan det vara motiverat att låta 14-åringar genomgå könskorrigerande behandling. Det säger Socialstyrelsens Thomas Lindén, som samtidigt menar att det behövs mer forskning i ämnet.

Efter Uppdrag gransknings avslöjande om att antalet unga flickor som söker hjälp för att genomgå könskorrigering har ökat explosionsartat, har det riktats kritik mot att flickor så unga som 14 år har genomgått operationer i könskorrigerande syfte. Uppdrag Granskning kunde under onsdagen berätta att Karolinska universitetssjukhuset, som har Sveriges största könsmottagning, har opererat bort brösten på minst en fjortonårig flicka.

Enligt Thomas Lindén, avdelningschef för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen, kan det i ”extrema” undantagsfall vara motiverat att låta 14-åringar genomgå en behandling. Samtidigt betonar han att det oftast handlar om äldre personer.

Behandling för könsdysfori

– Vi är väldigt tydliga med att man måste ha bedömt att en person har en mognadsgrad som gör att man inser vad behandlingen går ut på, säger han.

Efterfrågar mer forskning

Samtidigt menar han att det behövs mer forskning i ämnet, i förhållande till vad som fanns när Socialstyrelsen tog fram dagens rekommendationer.

– Det fanns ett par studier som när rekommendationerna togs fram hade någorlunda aktualitet, men de är små och innefattar få individer, och inte speciellt mycket ur den gruppen som vi pratar om nu.

”Kan aldrig säga att det aldrig blir fel”

Vad säger du till de som i dag ångrar sig?

– I de utredningar som fanns när vi tog fram kunskapsunderlaget fanns det inte någon som ångrade sig. Jag tror att det är en indikation på att det är väldigt ovanligt, men man kan inte säga att det aldrig blir fel bedömning.

Se mer i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Behandling för könsdysfori

Mer i ämnet