Foto: SVT

Vägledning om apatiska barn: Socialstyrelsen vill börja om från början

Publicerad

Socialstyrelsens nya vägledning om hur vården ska hantera barn med uppgivenhetssyndrom dröjer – och kanske inte ens blir verklighet. Myndigheten har kommit fram till att man måste ”börja om från början” eftersom läget är så förändrat. Mejlkonversationer som SVT tagit del av visar att man redan i december konstaterade att råden som handlar om permanent uppehållstillstånd kommer att försvinna.

I fjol briserade en ny debatt om barn med uppgivenhetssyndrom efter tidningen Filters artikel där två numera vuxna barn berättade hur de tvingats spela apatiska av sina föräldrar.

Efter artikeln har barnläkare i Dalarna berättat hur man ändrat sina metoder och börjat skilja barnen från sina föräldrar, med goda resultat.

I februari visade också en rapport från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, att det inte finns några vetenskapliga studier som svarar på hur man ska sätta diagnosen uppgivenhetssyndrom, eller vilken behandling som fungerar.

SVT:s kartläggning har samtidigt visat att vårdmodellerna spretar över landet, och att man på flera håll sett fram emot en nya råd från Socialstyrelsen.

Myndighetens nuvarande vägledning har inte reviderats sedan 2013. Där heter det bland annat att forskning visat att ett uppehållstillstånd ”i de flesta fall är det som kan få en vändning av tillståndet till stånd” och att ”hypoteser om simulering, manipulation och förgiftning har visat sig sakna stöd”.

Sedan i fjol har Socialstyrelsen arbetat med en översyn av vägledningen, och den ansvarige enhetschefen Jonas Bergström har tidigare förklarat att den inte nödvändigtvis skulle resultera i en ny version av vägledningen. I början av februari sa han till SVT att besked om vägvalet skulle komma ”relativt snart”.

Mejlkommunikation som SVT tagit del av visar dock att vägen redan stakats ut på flera viktiga punkter.

PUT försvinner

Redan i december, alltså före beskedet från SBU om forskningsläget, beskrev Jonas Bergström i ett mejl till olika kontaktpersoner på andra myndigheter, att det vore ”bäst att börja om från början” genom att ”undersöka vilken typ av kunskap som efterfrågas av professionen”.

Den nuvarande vägledningens formuleringar om permanent uppehållstillstånd uppges ha förlorat sin relevans på grund av den skärpta asyllagstiftningen. ”Då PUT som regel inte erhålls i dag så försvinner den aspekten från vägledningen”.

Bergström skriver också att Socialstyrelsen ”idag arbetar enligt helt andra processer för att ta fram kunskapsstöd än när vägledningen skrevs”, vilket skulle göra en revidering ”mycket utmanande, sannolikt till den grad att ett sådant arbete behöver påbörjas från start”.

Därför alltså i stället – en omstart. I stället för att göra om vägledningen kommer Socialstyrelsen att kalla in vårdrepresentanter till ett antal workshops under 2020, heter det.

SVT har sökt Jonas Bergström som inte ställt upp på någon ny intervju med SVT. Via mejl bekräftar han att man bjudit in till en workshop i maj. Syftet ”är att berörda parter ska få möjlighet att utbyta erfarenheter och goda exempel, diskutera knäckfrågor och därigenom kartlägga ev behov av ytterligare stöd och vägledning.”

Enligt Jonas Bergström har myndigheten ännu inte tagit ställning till om man ska dra tillbaka den nuvarande vägledningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.