Foto: SVT

Söder: Jag är ledsen att jag har tillskrivits åsikter

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet tycker det vore rimligt att se över om Björn Söder kan sitta kvar som talman, sa partiets gruppledaren Maria Ferm i Aktuellt i kväll. Björn Söder höll fast vid att uttalandena som nu har fått kritiken mot honom att växa har ryckts ur sitt sammanhang.

– Jag känner mig uppriktigt väldigt ledsen över att ha tillskrivits politiska åsikter som jag inte har, sa Björn Söder i Aktuellt under måndagskvällen.

Även Miljöpartiets Maria Ferm intervjuades i programmet. Björn Söder tackade nej till att debattera med henne.

SD-utspel om nationella minoriteter

– Det här handlar om att Sverigedemokraterna inte bara är emot invandring, utan i grunden vill göra om det svenska samhället och anser att många medborgare i Sverige inte är svenskar och inte tillhör det svenska samhället. När man översätter det i politiska idéer eller förslag så blir det väldigt allvarligt och obehagligt, sa Maria Ferm.

Nu vill Miljöpartiet att Björn Söder ska fundera över om han ska sitta kvar som vice talman, fast de tidigare var för att partiet skulle få posten.

– Vi tyckte att det var viktigt att följa den praxis som finns kring att det tredje största partiet också ska få talmansposten. Samtidigt så kan vi med all önskvärd tydlighet se att Sverigedemokraterna överhuvudtaget inte bryr sig om någon typ av praxis, med tanke på att de valde att fälla regeringens budget. Det känns väldigt orimligt att en person som inte ens vet vilka svenska befolkningen är ska kunna representera hela svenska befolkningen, sa Maria Ferm.

”Människor bildar nationer i staten”

Björn Söder höll fast vid att citaten i DN:s intervju var korrekta, men hade ryckts ur ett större resonemang.

– Det jag ville problematisera med det här är att vi i dag ser väldigt många människor som kommer hit och som bildar nationer i staten och på sikt kan det utgöra problem eftersom man kanske inte delar samma grundläggande värderingar. Det har ingenting att göra med de här nationella minoriteterna som vi har erkänt och som vi från Sverigedemokraternas sida stödjer.

När han fick frågan om vad skillnaden på medborgarskap och nationstillhörighet är svarade Söder:

– Det finns människor här som är svenska medborgare, men som inte känner sig delaktiga. De känner sig inte som svenskar, de känner sig inte som tillhörande något av de nationella minoriteterna som vi har, utan de känner sig som tillhörande andra nationer och det är där vi menar på att man måste göra skillnad. Alla svenska medborgare, oavsett vilken härkomst man har, så lever man efter samma skyldigheter och rättigheter. Det blir problematiskt om majoriteten i samhället inte känner någon sorts gemenskap med varandra.

– Det är inte en gemensam historia, en gemensam etnicitet eller en gemensam religion som är det som förenar oss i Sverige, utan det är bygget av vår gemensamma framtid. Det är otroligt viktigt att Sverige är ett Sverige för alla, replikerade Maria Ferm.

Niklas Orrenius som gjorde Dagens Nyheters intervju med Björn Söder säger till Resumé att Björn Söder fick sina citat mejlade till sig och att han godkände dem.

– Han sa att jag uppfattat honom rätt, men gick i dag ut på Facebook och var förbannad över att jag låtit en historiker analysera hans svar. Att låta människor med sakkunskap analysera politikers uttalanden. Det är inget konstigt, säger Niklas Orrenius till Resumé.

Kritiken har växt under dagen

Flera politiker har sagt att Söder bör lämna sin post som vice talman sedan intervjun publicerades, bland dem Tomas Eneroth (S) och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

– Jag tycker att Björn Söder borde avgå omedelbart. Jag röstade aldrig på honom, jag har inget förtroende för honom och nu skämmer han ut både riksdagen och Sverige som nation, säger Sjöstedt.

Tidigare i dag markerade både Roger Haddad (FP) och Rossana Dinamarca (V) mot Björn Söder (SD) när han hoppade in som talman i riksdagen. Roger Haddad kallade Söders uttalanden olämpliga och Dinamarca vägrade tilltala honom med ”herr talman”.

Den ordinarie talmannen Urban Ahlin (S) påpekade att en vice talman får föra fram sin politik när man inte agerar i talmannens ställe. Han tillade även att det inte finns något regelverk som säger att ledamöterna måste titulera talmannen med ”herr talman”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-utspel om nationella minoriteter

Mer i ämnet