Samtalsrum för asylsökande på Migrationsverkets enhet i Solna. Foto: TT

Dramatisk ökning av självmordshot på Migrationsverkets enheter

Publicerad

Antalet sökande hos Migrationsverket som hotar att ta sitt liv har ökat dramatiskt. Toppen nåddes i samband med att regeringen beslutade om skärpta asylregler i slutet av förra året. ”Det här kan handla om ökad desperation”, säger fackordförande John Andén.

Migrationsverket samlar in alla incidenter som berör myndighetens anställda och/eller inträffar ute på dess samtliga enheter.

2015 skedde en dramatisk ökning av sökande som hotar att ta sitt liv, från 36 incidenter 2014 till 216 incidenter 2015 – en sex gånger hög siffra. I år är siffran uppe i 132 för årets åtta första månader. Senare siffror är inte jämförbara eftersom Migrationsverket bytte rapporteringssystem i september.

Asylsökande i Sverige

Skärpta regler

Toppen nåddes i november och december förra året med 28 incidenter respektive månad. Det var i samma veva som regeringen föreslog skärpta regler för asylsökande med begränsad rätt till anhöriginvandring och skärpta försörjningskrav. Reglerna trädde i kraft i juli i år, men gäller retroaktivt för alla som sökt asyl efter den 24 november förra året.

Majoriteten av händelserna inträffar på asylprövningsenheter, mottagningsenheter samt på enheter som hanterar ärenden om besök, bosättning och medborgarskap.

Sökande som verkligen försöker ta sitt liv, skadar sig själva eller rapporteras få ett psykiskt sammanbrott ligger emellertid kvar på ungefär samma nivåer som tidigare.

Ökad desperation

Fackförbundet Saco har 2.200–2.500 medlemmar på Migrationsverket, som i huvudsak arbetar med utredning och prövning av ärenden.

Enligt John Andén, ordförande för Saco S, Migrationsverket, kan ökningen av sökande som hotar ta sitt liv vara ett uttryck för en ökad desperation hos de sökande – vilket kan vara kopplat till de skärpta asylreglerna.

– Det kan vara vad det handlar om. Det ställs högre krav för att få stanna i Sverige, det har blivit tuffare. Får du avslag och mister rätt till bidrag och boende så kan desperationen tippa över och så står personalen där och tar emot frustrationen, säger han.

Otillbörlig påverkan

För de anställda utgör hot om självmord en slags otillbörlig påverkan – något som 49 procent av Migrationsverkets anställda uppger att de har blivit utsatta för under en 18-månadersperiod enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet.

Sacos uppfattning är att otillbörlig påverkan har ökat, vilket leder till ökad press på de anställda.

– Om du som tjänsteman sitter i ett läge där du ska fatta ett beslut, och någon hotar att ta sitt liv, blir det en ännu svårare uppgift att se till att svensk lag gäller. Man får tycka att det låter kallt och cyniskt, men det är uppdraget. Det gör att jobbet är så krävande att vem som helst inte kan ha det.

På flykt en längre tid

Svenska Amnesty ger juridisk rådgivning till asylsökande och ingriper i ärenden där man anser att Migrationsverket har fattat fel beslut. Människorättsorganisationens talesperson i migrationsfrågor, Madelaine Seidlitz, har själv inte fått några indikationer på att fler sökande hotar att ta sitt liv – men ser några möjliga orsaker till ökningen. Hon menar att självmordshot kan ses som ett rop på hjälp när oron har ökat.

– Människor som kommer till Sverige och söker asyl kanske i högre utsträckning än tidigare har varit på flykt en längre tid, det innebär att de är fullständigt utmattade. Efter regeländringarna förra hösten finns det även en stor ryktesspridning om vilka regler som egentligen gäller, vilket spär på oron. Samtidigt har många familjer splittrats under flykten till Europa. Det kan göra att situationen upplevs som så hopplös att man bryter samman, säger hon.

Vill inte kommentera

SVT Nyheter har sökt Migrationsverket för en kommentar, men myndigheten avböjer att svara.

”Incidentrapporteringssystemet är ett verktyg för att följa upp Migrationsverkets arbetsmiljö. Myndigheten har inte gjort någon analys av vad som ligger bakom enskilda personers agerande. Därför är det svårt att svara på den frågan utan att spekulera”, skriver pressekreterare Hannah Davidsson i ett mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylsökande i Sverige

Mer i ämnet