Våren är här – men i meteorologiska termer är det dock fortfarande vinter i nordväst. SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen berättar vad veckan bjuder på för väder i norr. Foto: Jessica Gow, TT.

Sol, moln och nederbörd – så blir Norrlands-vädret i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Den som gillar sol och värme kan troligtvis skriva under på att påsken bjudit på bra väder. Men nu dalar temperaturerna något.

– Det är fortfarande ovanligt varmt sett till årstiden, förklarar Åsa Rasmussen, SVT:s meteorolog.

På tisdagen väntas det bli varmt – i mellersta och södra Norrland blir det kring 20 grader. Längst upp i fjällkedjan kan temperaturerna ligga nedåt 5 grader.

– Det kan komma lite nederbörd i fjällen, men i så fall inte några stora mängder. Längs kusten, där det inte blåser pålandsvind, blir det behagligt.

Nätterna kan bli kalla

Det ser ut att bli klart väder – vilket gör att nätterna riskerar att bli kalla.

Solen tittar fram under helgen igen. Foto: SVT

– Det kan bli minusgrader nattetid på sina håll, förklara Åsa Rasmussen.

På onsdag och torsdag ser det ut att bli molnigare – och då ger också temperaturen vika.

– Ja, temperaturen sjunker nog några grader då.

Under helgen fortsätter temperaturerna att vara något lägre än i påsk, även om solen tittar fram.

– Det ser ut att bli ungefär 10 till 15 grader, och kallare i fjällen, förklarar Åsa Rasmussen.

Är det vår i Norrland?

Förra veckan berättade SVT att våren har anlänt till Norrlandskusten. I meteorologiska termer är det vår när dygnstemperaturen överstiger noll grader mer än sju dygn på raken.

– Det är fortfarande vinter i nordväst.

Kan bli höga vattenflöden

I större delen av landet är det väldigt torrt just nu, vilket i kombination med vindar skyndar på snösmältningen. Nu kan det därför bli höga flöden, framförallt i de mindre vattendragen.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för höga flöden i både Västernorrland och Jämtland. Samtidigt flaggar man för mycket hård vind i Norrbottens län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.