Sol och snö avslutar helgen

Uppdaterad
Publicerad

Högsommarvärmen fortsätter att leverera i stora delar av landet, dock med vissa undantag. I Kiruna möttes invånarna till exempel av snödrivor på söndagsmorgonen.

– Vi bor i ett avlångt land, det kan man lugnt säga. Vi har nästan 30 grader i söder och bara någon plusgrad i norr, det är ganska fascinerande, säger SVT Nyheters meteorolog Ebba Mårtensson.

I går slogs värmerekord i i Gladhammar, i östra Småland när årets hittills varmaste temperatur uppmättes –  29,4 grader. Även söndagen ser ut att bli den sista riktigt varma dagen i landets södra delar. Vi kommer bland annat att få se temperaturer på uppåt 30 grader i östra Götaland och östra Svealand.

Fara för skogsbränder

Men redan under dagen sveper svalare luft med regnskurar och lokal åska in från väster och temperaturen kan komma att sjunka med så mycket som 10 grader.

Faran för skogsbränder fortsätter att vara stor eller mycket stor i södra Sverige, men det ostadigare vädret som drar in i veckan kan komma att minska risken något.  

Men samtidigt som sol och värme lagt sig över stora delar av Sverige under helgen har landets norra delar fått både rikliga mängder regn och snö.

I Kiruna möttes invånare av snö på söndagsmorgonen – och i Luleå öste regnet ner i backen. Samtidigt har SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall över stora delar av Norrbotten.

Prognoserna pekar mot att det kan komma 10-20 cm snö under hela dygnet i delar av inre Norrbotten och norra Lapplandsfjällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer