Sommarvärmen kan ge högre elpriser till vintern

Uppdaterad
Publicerad

Den torra sommaren med varmt väder och avsaknaden av regn har gjort sommarens elpriser till de högsta på åtta år. Det kan innebära att Sverige måste importera el från övriga Europa.

Historiskt sett har elpriset varit stabilt och under de senaste åtta åren har medelpriset varit mellan 25-35 öre/kWh i juni månad.

Medelpriset för el i juni förra året blev 27 öre/kWh, i år blev priset 46 öre/kWh. Det är en 70 procentig höjning från i fjol.

Enligt Kaj Forsberg, marknadsanalytiker, på Energimarknadsinspektionen så beror de höga elpriserna just nu på att elkraftbolagen måste hålla igen sin elproduktion för att säkerställa att man har vatten till hösten och vintern.

– Även om det var en snörik vinter så dunstade vattnet bort och bidrog inte med vatten till vattenmagasinen. Den torkade in i marken innan den kom fram till älvarna, säger Kaj Forsberg, Energimarknadsinspektionen.

”Krävs rejäla regniga höstsstormar”

Om prisskillnaden består under vintern och näst kommande år, vilket inte är helt osannolikt enligt Energimarknadsinspektionen, så innebär det att ett villahushåll med rörligt elpris och en elförbrukning på 20000 kW, får en ökad årskostnad på 5000 kr.

– Det som nu krävs är rejäla regniga höststormar för att fylla på de svenska och nordiska vattenmagasinen för att säkerställa vattentillgången i dammarna, säger Kaj Forsberg.

Foto: SVT

Kan behöva importera el

Normalt sett är Sverige och Norden exportörer av el, tack vare vattenkraften. Om det torra vädret fortsätter under hösten kan konsekvenserna bli att Sverige måste importera el tillverkad av gas eller kolkraftverk från övriga Europa t.ex. från Tyskland, Polen och Litauen.

– El som vi importerar har med största sannolikhet en större komponent av koldioxid än den el Sverige producerar eftersom vi har en stor del vattenkraft, säger Kaj Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.