Många restauranger har sett dagskassorna drastiskt minska på grund av coronakrisen. På restaurangen Stippes i Malmö har man spridit ut borden för att anpassa sig till de nya reglerna för att minska risken för spridning av coronaviruset. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Sommarturismen: 30 500 förlorade jobb – kan bli många fler

Uppdaterad
Publicerad

Redan nu har 30 500 personer inom besöksnäringen blivit av med jobben på grund av coronakrisen och om det inte blir några lättnader i reserekommendationerna kan över 80 miljarder kronor i intäkter från turismen gå förlorade.

– Det är en extremt allvarlig situation. Nu är frågan om det blir en dålig eller katastrofal sommar, säger Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) delar den bilden.

Coronapandemin

– Besöknäringen är utan tvekan en bransch som drabbats väldigt hårt. Vi ser att coronakrisen har drakoniska konsekvenser på vår ekonomi och vår besöksnäring, säger han.

”Ska inte vara rädd”

Jonas Siljhammar säger att mycket står på spel om inte folk börjar boka sin semester.

– Man kan ju nå en hel del på två timmar och man ska inte vara rädd för att boka längre bort heller för den delen. Reserekommendationerna kan ju förändras. Om man låter bli bokningssajterna och bokar direkt med hotellet vet man ju exakt vilka bokningsregler som gäller.

Besöksnäringen i Sverige omsätter 200 miljarder kronor om året och enligt Visitas prognoser riskerar mellan 55,3 miljarder och 82,4 miljarder kronor att gå förlorade, beroende på om de nuvarande reserestriktionerna ligger kvar eller om det sker lättnader. Om det fortsätter som nu beräknas intäktsbortfallet till den högre summan.

Ibrahim Baylan förstår att besöksnäringen väntar på besked om hur det ska bli med det inhemska resandet i sommar.

– Det är klart att det är något jag själv hoppas på. Men vi måste påminna oss om att vi fortfarande är i ett skede där vi bekämpar smittan och det fortfarande råder ganska stor osäkerhet.

80 000 jobb hotade

Svensk Handels Utredningsinstitut (HUI) har tidigare kommit fram till att 9 000 företag och 85 000 jobb inom besöksnäringen riskerar att försvinna på grund av coronakrisen. Beräkningen gjordes före regeringens stödpaket, som bland annat innebär stöd för korttidspermitterade.

Nu har HUI:s siffror uppdaterats och fortfarande är lika många företag hotade, medan antalet hotade jobb är något lägre – 80 000.

Redan nu har 30 500 personer, varav 13 500 extraanställda, inom besöksnäringen blivit av med jobben på grund av coronakrisen, enligt Visita. Även tusentals sommarjobb är i farozonen.

– Våra egna siffror visar att 25 000 sommarjobb är hotade. De som drabbas är yngre människor och utlandsfödda. Många verksamheter har inte kunnat öppna och de som har öppet får inga, eller väldigt få, bokningar, säger Jonas Siljhammar.

Fakta: Korttidsarbete

Korttidsarbete är ett stöd där arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som den anställde får 90 procent av lönen.

Korttidsarbete kan användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av att något oväntat händer. I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd.

Källa: Tillväxtverket

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet