Tidvis med regn och skurar väntar framöver, enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen. Foto: Johan Nilsson/TT / SVT

Sommarvärmen får vänta

Publicerad

Förra veckans sommarvärme är ett minne blott. Det svala och mer ostadiga vädret ser ut att bli tongivande i den kommande veckans väderprognos.

– Den här veckans väder har talat sitt tydliga språk redan under de senaste dagarna, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Förra veckans värmebölja i stora delar av landet har tackat för sig och ett mer ostadigt och kyligare sommarväder har dragit in över Sverige. Nu väntar ett lågtrycksbetonat väder, enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

– Vi ser en tendens på tidvis regn och skurar på flera platser i landet, vid lite olika tillfällen, säger han.

Ett ”småstökigt väderläge”

Nitzan Cohen säger att vi just nu har ett ”småstökigt väderläge”, vilket tenderar att hänga kvar i stora delar av landet fram tills nästa vecka. På vissa ställen kan det tillfälligt bli blåsigt.

– Periodvis kan det vara lite blåsigt. Det är till exempel när det kommer lite mer intensiva små lågtryck som bildas i det här stora lågtrycksområdet, säger Nitzan Cohen.

Under de mer molniga och regniga dagarna under veckan ser temperaturen ut att ligga mellan 10 och 15 grader dagtid. Vid växlande molnighet eller till och med sol kan temperaturen stiga till mellan 15 och 20 grader.

Varmare i slutet av juli

Under nästa vecka är det sannolikt att vädret stabiliserar sig, enligt Nitzan Cohen, även om det är många detaljer som påverkar hur vädret slutligen blir.

– Då kanske vi skulle kunna få ett mer somrigt väder generellt. Jag tänker mig att andra halvan av juli borde bjuda på fler varma dagar, kanske även för hela landet och inte bara i söder, säger han.

Var det blir mest soligt i veckan är svårt att säga, menar Cohen.

– Man får helt enkelt ta det som det kommer den här veckan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.