Frank Vang-Jensen får miljoner. Foto: TT

Sparkad bankchef får miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Handelsbankens sparkade vd Frank Vang-Jensen går inte lottlös när han lämnar Handelsbanken. Han har rätt till 24 månaders uppsägningstid vilket kan ge honom upp till 19 miljoner kronor.

Han har inte rätt till någon annan avgångsersättning, enligt bankens årsredovisning. Vang-Jensens lön, olika ersättningar och pensionsavsättningar uppgick till 11,1 miljoner kronor för nio månaders jobb under 2015.  

Analytiker: ”Överraskande”

– För mig var det jätteöverraskande att det här händer så snabbt. Frank Vang-Jensen har bara suttit på posten i ett och halvt år. I Handelsbanken är det vanligt att vd stannar kvar länge för stabiliteten, säger Matti Ahokas, analytiker på Danske Bank. 

Frank Vang-Jensen var ett något överraskande val till posten när han utsågs, bland annat på grund av liten erfarenhet av höga interna poster och att han var den första vd:n som inte var svensk, enligt Ahokas. Anders Bouvin fanns med bland spekulationerna redan då Vang-Jensen utsågs. 

– Anders Bouvin har varit länge inom banken och är känd som en traditionell handelsbankare. Han känns som en naturlig efterträdare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.